Francoska filmska srenja je cezarja za najboljši film namenila Preroku režiserja Jacquesa Audiarda (na fotografiji levo), ki je nominiran tudi za tujejezičnega oskarja. Glavni igralec v filmu Tahar Rahim (na fotografiji desno) pa je bil imenovan za najboljšega igralca. Foto: EPA
Francoska filmska srenja je cezarja za najboljši film namenila Preroku režiserja Jacquesa Audiarda (na fotografiji levo), ki je nominiran tudi za tujejezičnega oskarja. Glavni igralec v filmu Tahar Rahim (na fotografiji desno) pa je bil imenovan za najboljšega igralca. Foto: EPA
Prerok
Prerok je zgodba o nepismenem zaporniku, ki se v letih prestajanja zaporne kazni zaplete v prekupčevanje z mamili. Osrednji lik Malika igra Rahim, mlad francoski igralec severnoafriškega roduf. Foto: EPA

Prejel je devet kipcev, tudi za najboljši film leta, Audiard za režijo in 28-letni Tahar Rahim za najboljšega igralca. Nagrajen je bil tudi kot najobetavnejši igralec. Prerok (Un prophete) je imel 13 nominacij.

Prerok, ki je poleg številnih drugih priznanj nominiran za oskarja v kategoriji za najboljši tujejezični film, dobil pa je tudi nominaciji za zlati globus in bafto, je odnesel kar devet cezarjev, lani pa je v Cannesu dobil veliko nagrado žirije.

Najboljša igralka je postala 54-letna Isabelle Adjani za vlogo v filmu La journee de la jupe (Dan krila) Jeana-Paula Lilienfelda. To je njen peti cezar.

Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Abdel Raouf Dafri in Nicolas Peufaillit so si razdelili cezarja za najbojši izvirni scenarij, seveda za Preroka. Prerok je prejel še cezarja za moško stransko vlogo, dobil jo je Niels Arestrup, pa za fotografijo - Stephane Fontaine, scenografijo - Michel Barthelemy in montažo - Juliette Welfling.

Clint bo kipec dobil po pošti
Ameriški cineast Clint Eastwood (79) je dobitnik cezarja za najboljši tuji film za Gran Torino, kipec je prevzel njegov sin, džezovski glasbenik Kyle Eastwood. "Zelo sem ponosen nanj. Moj oče je posebej čustveno navezan na Francijo," je v zakulisju povedal mladi Eastwood, ki piše tudi glasbo za očetove filme, napisal jo je tudi za Gran Torina. Film je v Franciji videlo 3,5 milijona gledalcev. Kipec bo sin, ki živi v Parizu, očetu poslal po pošti, ker ne namerava kmalu potovati v ZDA.

Za stransko vlogo je pri igralkah cezarja prejela Emmanuelle Devos (A l'origine). Dobitnica cezarja za obetavno igralko je Melanie Thierry (Le dernier pour la route). Za najboljši debitantski film je obveljal Les beaux gosses Riada Sattoufa.

S priredbo scenarija sta prepričali Stephane Brize in Florence Vignon (Mademoiselle Chambon), z glasbo pa Armand Amar (Le concert). Med kratkimi filmi je cezarja dobil C'est gratuit pour les filles avtoric Claire Burger in Marie Amachoukeli.

Podellili so še cezarje za zvok - Pierre Excoffier, Bruno Tarriere, Selim Azzazi za Le concert, za kostumografijo - Catherine Leterrier (Coco avant Chanel), med dokumentarci ga je dobil L'enfer d'Henri-Georges Clouzot, ki ga podpisujeta Serge Bromberg in Ruxanda Medrea.

Cezarja za življenjsko delo je iz rok hollywoodske kolegice Sigourney Weaver dobil igralec Harrison Ford.

Nekaj utrinkov s slavnostne podelitve cezarjev si oglejte v fotogaleriji.