John Turturro (1957) je znan po vlogah v filmih Veliki Lebowski, Sivolasi žigolo, Barton Fink, Kviz in Kdo je tu nor. Foto: EPA
John Turturro (1957) je znan po vlogah v filmih Veliki Lebowski, Sivolasi žigolo, Barton Fink, Kviz in Kdo je tu nor. Foto: EPA
Umberto Eco
Umberto Eco je bil tudi znanstvenik, ki se je z razpravami o znakih in znakovnih sistemih uveljavil kot eden izmed vodilnih teoretikov na področju semiotike in komunikacijske teorije. Foto: EPA

Roman Ime rože (v izvirniku Il nome della rosa) je literarni prvenec italijanskega erudita, enega največjih sodobnih pisateljev in filozofov Umberta Eca (1932-2016), ki je takoj po izidu v letu 1980 doživel velik uspeh.

Prodanih več kot 50 milijonov izvodov
Zgodba danes kultnega dela se odvija v 13. stoletju. V srednjeveškem samostanu frančiškan Viljem iz Baskervilla in njegov učenec Adson preiskujeta niz nepojasnjenih smrti. Kmalu naletita na globljo zaroto, v katero se vpletejo tudi predstavniki inkvizicije.

Roman je v slovenskem prevodu prvič izšel leta 1984 pri založbi Mladinska knjiga v prevodu Srečka Fišerja in je kasneje doživel več ponatisov.

Serija prihaja dobrih 30 let po filmu
Leta 1986 je po knjigi nastal tudi film v italijansko-francosko-nemški koprodukciji, ki ga je režiral Jean-Jacques Annaud, s Seanom Conneryjem v glavni vlogi, ob njem pa je zaigral še Christian Slater.

26 milijonov evrov vredno koprodukcijo snema ekipa, ki stoji za italijansko serijo Il giovane Montalbano (Mladi Montalbano). V nastajajoči osemdelni seriji ameriški igralec John Turturro upodablja Viljema iz Baskervilla, angleški igralec Rupert Everett pa njegovega starega nasprotnika, inkvizitorja iz Rima, ki ga je v filmu upodobil Fahrid Murray Abraham.