Začelo se je s Sigourney Weaver v Osmem potniku, a močni ženski liki so pozneje postali stalnica Scottove kariere. Včasih so bili rezultati izjemni (Thelma in Luise), včasih malo manj (GI Jane). V Zavezi v ospredje stopa Katherine Waterston. Foto: Blitz Film & Video Distribution/Kolosej
Začelo se je s Sigourney Weaver v Osmem potniku, a močni ženski liki so pozneje postali stalnica Scottove kariere. Včasih so bili rezultati izjemni (Thelma in Luise), včasih malo manj (GI Jane). V Zavezi v ospredje stopa Katherine Waterston. Foto: Blitz Film & Video Distribution/Kolosej
Ridley Scott
"Zdelo se mi je, da sem znanstveno fantastiko predolgo pustil ob strani in da bi se bilo najbolje vreči nazaj vanjo," se je časa pred Prometejem pred časom spominjal Ridley Scott. "Prometej je bil zame izvrstna izkušnja. Pri številki dva lahko začnemo razvijati véliko idejo." Foto: Reuters
Michael Fassbender in Katherine Waterson
Svetovna premiera filma je bila 4. maja v Londonu. Foto: Reuters

Osmi potnik: Zaveza je neposredno nadaljevanje filma Prometej (Prometheus), predzgodbe prvega dela franšize Osmi potnik. Šesti film je zgodba posadke kolonialne ladje Covenant, ki pristane na sicer čudovitem, toda sovražnem planetu, kjer naletijo na androida Davida (Michael Fassbender), enega od dveh preživelih članov odprave Prometej, ki je doživela svoj konec v prejšnjem filmu.

Film je "boljši od Prometeja", se strinjajo skoraj vsi recenzenti - a kljub temu ne ravno revolucionaren ali presenetljiv film, dodajajo. "Tole je kompilacija največjih uspešnic dozdajšnjih filmov o Osmem potniku," piše recenzent Guardiana. "Paradoks tiči v tem, da naj bi te poklone prepoznali, a obenem bodo na vas naredili vtis samo, če jih vidite prvič. Film je zelo kompetentno narejen in ima močno igralsko zasedbo, a je vse skupaj videti nekam preveč znano."

So pa zato veliko bolj zadovoljni pri The Hollywood Reporterju, češ da novi film "prinese največ zadovoljstva po prvih dveh delih franšize". "Postreže nam z vso akcijo in napetostjo, ki si jo mainstreamovsko občinstvo lahko želi."

Filmska recenzija prejšnjega filma: Prometej


Strinjajo se tudi okrog tega, da Zaveza franšizo vrača k žanru, ki mu dolguje obstoj - grozljivki. "Ridley Scott nam postreže z nekakšno medzvezdno različico Petka trinajstega," je duhovit recenzent bloga The Wrap. "Zasedba spoštljivih igralcev zasede vloge svetovalcev v taboru, razni zobati sluzavci pa vskočijo namesto Jasona Voorheesa."

Scott se (diskretno) distancira od večjega dela franšize?
"Mislim, da smo se tokrat zazrli v veliko večje vesolje kot kadar koli prej," je o novem filmu - v kontekstu štiridesetih let preddelov, videoiger, igrač in knjig - pripomnil Ridley Scott sam. "Dozdajšnja nadaljevanja so bila eno samo ubijanje in streljanje, pa mislim, da bi morala odgovoriti na več vprašanj iz prvega dela. Tako bi lahko zgodbo razvejali na zanimivejše načine, kot pa je samo preganjanje ljudi po zavitih hodnikih. Tokrat smo se bolj ukvarjali s stvarjenjem."

Tudi igralska zasedba - glavni v njej so Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup in Danny McBride - hiti poudarjat, da je novi Osmi potnik daleč najgrozljivejši do zdaj. "Na koncu projekcije sem bil izčrpan. Absolutno groteskno je," obljublja Crudup.

V slovenske kinematografe Zaveza prihaja 18. maja.