Iranske nogometne navijačice s v Ofsajdu skušajo na nogometno tekmo pretihotapiti preoblečene v fante. Foto: RTV SLO
Iranske nogometne navijačice s v Ofsajdu skušajo na nogometno tekmo pretihotapiti preoblečene v fante. Foto: RTV SLO
Jafar Panahi
Jafar Panahi je bil letos nagrajen v Berlinu. Foto: EPA

Odločitev je sporočila mednarodna žirija za nagrado Amnesty International Slovenije, v kateri so letos sedeli slovenska režiserka Hanna Slak, nemški režiser Aleksandar Manič in sodelavec nizozemske Amnesty International Hans van Gerven.

Jafar Panahi je v četrtek sicer po manjših zapletih na letališču Brnik pripotoval v Ljubljano. Zaplete so organizatorji rešili s pomočjo ministrstva za zunanje zadeve in ministrstva za kulturo.

Nogometnim navijačicam ne pustijo na stadion
Ofsajd, ki je bil v Ljubljani prikazan v sekciji Predpredmiere, je iranski režiser posnel leta 2006, skupaj s Shadmehrom Rastinom pa se je sopodpisal tudi pod scenarij. Glavni junaki filma so iranski nogometni navijači, ki gredo na nogometno tekmo med Iranom in Bahrajnom. A mlad navijač v kotu je pravzaprav dekle v navijaški preobleki in z obrazom, pobarvanim v barvah iranske zastave. Pri vhodu na stadion jo aretirajo in v priporu se pridruži drugim v fante preoblečenim navijačicam, ki so jih prav tako ujeli. Vojaki, ki jih stražijo, jih bodo po tekmi predali nravstveni policiji, ki bo dekleta primerno kaznovala za njihovo predrznost. Do takrat pa navijačice preživljajo težke trenutke, saj tekme ne morejo gledati, ampak le poslušajo vzklike navijačev in komentarje svojih stražarjev.

Iranska družba je drugačna
Režiser Panahi je v filmu skušal predstaviti omejitve življenja v Iranu. Dejstvo, da ženske ne smejo na nogometne tekme, je le zgodba, ki mu je pomagala, da je spregovoril o iranski družbi. Ofsajd so na filmskem festivalu v Berlinu letos nagradili s srebrnim medvedom - veliko nagrado žirije, letos pa je bil med drugim prikazan na filmskih festivalih v La Rochellu, Torontu in New Yorku.