Nočne ladje so zgodba o ljubezni, ki ne pozna let, ter o iskanju avanture, ki jo je Helena (Ana karić) iz rok izpustila pred šestdesetimi leti. Foto: www.pulafilmfestival.hr
Nočne ladje so zgodba o ljubezni, ki ne pozna let, ter o iskanju avanture, ki jo je Helena (Ana karić) iz rok izpustila pred šestdesetimi leti. Foto: www.pulafilmfestival.hr
Pulj
Mednarodni del festivala, ki se bo začel že 14. julija, bodo organizatorji predstavili prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ljudožerec vegetarijanec
"Film, ki bo šokiral ženske", obljublja temačni, tesnobni napovednik za srhljivko Ljudožerec vegetarijanec. Foto: /www.pulafilmfestival.hr
Sonja i bik
Romantična komedija Sonja in bik je na letošnjem festivalu dobila časten štartni položaj. Foto: www.pulafilmfestival.hr

Nacionalni filmski program, ki za zdaj vključuje osem filmov, bo 21. julija odprla romantična komedija Sonja i bik (Sonja in bik) režiserke Vlatke Vorkapić. Največja novost letošnjega festivala bo projekcija filma v 3D-tehniki v puljski Areni, ki se bo zgodila pred 5000-glavo množico.

Film, ki bo odprl festival, je zgodba o vegetarijanki in aktivistki za pravice živali iz hrvaške prestolnice, ki pride v dalmatinsko Zagoro. Tamkajšnji prebivalci presodijo, da se kljub vsem svojim visokoletečim izjavam o tem, kako rada ima živali, ne bi upala stopiti pred bika. Na to temo padejo celo stave - preostane le še, da nekdo izziv predstavi Sonji. In tako na prizorišče vstopi karizmatični Ante ... Pod scenarij se poleg Vorkapićeve podpisuje Elvis Bošnjak.

V nacionalnem programu festivala bodo prikazali še kriminalno dramo Cvjetni trg (Cvetni trg) režiserja Krste Papića, v kateri se družina znanega igralca, ki je pomagal v preiskavi proti mafiji, znajde na udaru kriminalnega podzemlja, in drugi del omnibusa Zagrebške priče (Zagrebške zgodbe), ki v šestih poglavjih tematizira ljubezen v sodobnem Zagrebu.

V omenjenem programu bodo na ogled še drugi filmi: Djeca jeseni (Otroci jeseni) režiserja Gorana Rukavine so drama o družini, ki živi v senci spomina na nenadno izginotje protagonistove prve žene, Halimin put (Halimina pot) Arsena A. Ostojića pa temo vojne na Balkanu in njenih daljnosežnih posledic odpira prek zgodbe o muslimanki Halimi, ki skuša najti ostanke svojega v vojni padlega sina, a se, ker skriva, da je bil posvojen, pri tem ne more nasloniti na analizo DNK-ja.

Odmev zadnjega filma Pedra Almodovarja?
Zabranjeno smijanje
(Smeh prepovedan) Davorja Žmegača je klasična komedija o petdesetletniku, ki mora družinsko življenje žonglirati z mlajšo ljubimko, Ljudožer vegetarijanac (Ljudožerec vegetarijanec) Branka Schmidta pa triler o sicer uspešnem, a bolestno ambicioznem, korumpiranem in z mafijskim podzemljem povezanim hrvaškem ginekologu, ki je v zameno za denar pripravljen ranjenim kriminalcem nuditi zdravniške usluge.

"Rac" v Nočnih ladjah
Na sporedu bo še hrvaško-slovenski film Nočne ladje režiserja Igorja Mirkovića, kjer v eni izmed glavnih vlog nastopa legendarni slovenski igralec Radko Polič in ki so ga letos že predvajali na filmskem sejmu v Cannesu. Nočni brodovi so zgodba o "zadnji ljubezni", ki pride prav tako nepričakovano in glave ne zmeša nič manj kot prva. Helena in Jakov namreč kot sedemdesetletna najstnika preskočita ograje svojih malih svetov v domu za ostarele in pobegneta v noč ...

Po besedah umetniškega direktorja festivala Zlatka Vidačkovića je v nacionalni program vabljenih še pet filmov, za katere sofinaciranje Hrvaškega avdiovizualnega centra še ni potrjeno. Kot je dejal Vidačković, bodo zato morebitne spremembe programa še sporočili.

V sekcijo manjšinskih koprodukcij sta med drugimi uvrščena filma Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem (Praktični vodič po Beogradu s petjem in jokom) Bojana Vuletića in Parada Srđana Dragojevića. Pri zadnjem sta kot koproducenta sodelovala Eva Rohrman in Forum Ljubljana, kot sofinancerji pa Slovenski filmski center, studio Viba Film Ljubljana in RTV Slovenija.

Zunaj tekmovalnega programa bo prikazan dokumentarni film Sofia's Last Ambulance (Zadnji reševalci v Sofiji) bolgarskega režiserja Iliana Meteva, ki je na filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado televizije France 4. Metev se bo festivala tudi udeležil.