V okviru predvolilne kampanje se je v Muzeju Johna Wayna v Iowi letos ustavil tudi Donald Trump, ki se je tam srečal z mediji. Foto: AP
V okviru predvolilne kampanje se je v Muzeju Johna Wayna v Iowi letos ustavil tudi Donald Trump, ki se je tam srečal z mediji. Foto: AP
John Wayne
Z več kot stotimi filmi v dolgoletni karieri je bil John Wayne tudi eden najplodovitejših igralcev v zgodovini Hollywooda. Foto: AP
John Wayne
"Predstavljal je tiste klene ameriške vrednote, ki jih poznamo in imamo radi," o Johnu Waynu trdijo republikanski člani kalifornijske skupščine. Foto: AP

Ameriški oskarjevec, ki se ga je prijel vzdevek Duke, si je ime in kultni status ustvaril z vlogami stoičnih kavbojev in junaških vojakov v klasikah, kakršne so bile The Alamo, Pravi pogum in Zelene baretke. Toda v glasovanju skupščine zvezne države Kalifornije se je več članov zoperstavilo predlogu, da bi 26. maj, Waynov rojstni dan, posvetili spominu na pokojnega igralca - motijo jih namreč njegova "moteča stališča do rasnih manjšin".

Luis Alejo, član kalifornijske skupščine, ki se je najglasneje zoperstavil predlogu svojega republikanskega kolega Matthewa Harperja, se sklicuje predvsem na izjave, ki jih je Wayne leta 1971 dal v intervjuju za revijo Playboy. "Verjamem v nadvlado belcev, dokler črnci ne bodo izobraženi do te mere, da bodo odgovorni. Ne verjamem v dajanje vodstvenih položajev in moči neodgovornim ljudem," je takrat med drugim pripomnil igralec.

Članica skupščine Lorena Gonzalez se ob tem sklicuje še na izjave, s katerimi je Wayne zagovarjal izrinjanje južnoameriških staroselcev z njihove zemlje, češ da jo, tako Wayne, "skušajo sebično obdržati sami zase".

Predsedniki pod drobnogledom
John Wayne je samo zadnja v vrsti zgodovinskih osebnosti, ki so se zaradi svojih stališč v zadnjem času znašli na udaru. Nekdanji ameriški predsednik Andrew Jackson, ki je bil med drugim tudi sužnjelastnik in borec proti staroselcem, se poslavlja z bankovca za dvajset dolarjev. Na elitni univerzi Princeton pa so, nasprotno, pred kratkim sklenili, da bodo ohranili dozdajšnje ime stavbe Woodrowa Wilsona, pa čeprav je bil nekdanji predsednik zagovornik segregacije.

Neameriško?
Kalifornijska skupščina se je proti dnevu Johna Wayna izrekla z glasovanjem v razmerju 30-25 in se nagnila v stran "ortodoksnosti politične korektnosti," kot so se izrazili prvotni predlagatelji. "Nasprotovanje resoluciji o dnevu Johna Wayna je enako, kot če bi nasprotovali jabolčni piti, ognjemetom, bejzbolu in četrtemu juliju!" so zapisali v izjavi za javnost.

V kalifornijskem okrožju Orange County sicer že obstaja letališče Johna Wayna, ki je ime dobilo po igralčevi smrti leta 1979 (v kompletu s trimetrskim Waynovim spomenikom). "Mislim, da bi bila skupščina obveščena, če bi imel kdo kaj proti temu, da je po Waynu imenovano letališče," upravičeno opozarja predlagatelj Harper. Njegovi somišljeniki Wayna navajajo kot "ameriškega junaka", po katerem je njegova družina poimenovala tudi sklad za boj proti raku. "Predstavljal je tiste klene ameriške vrednote, ki jih poznamo in imamo radi," je pristavil član skupščine Travis Allen in opozoril, da so v preteklosti že počastili kake "sporne" osebnosti, na primer Franklina Roosevelta - čeprav je med drugo svetovno vojno ameriške Japonce poslal v internacijo. "Nihče med nami ni popoln."