Mnoge je v kinematografe popeljala radovednost, ki jo je sprožila splošna in medijska odmevnost, drugi so ogled označili kot nujno gesto upora proti ukazani prohibiciji in izražanje podpore svobodi govora. Foto: EPA
Mnoge je v kinematografe popeljala radovednost, ki jo je sprožila splošna in medijska odmevnost, drugi so ogled označili kot nujno gesto upora proti ukazani prohibiciji in izražanje podpore svobodi govora. Foto: EPA
Na spletnih kanalih je bilo film mogoče kupiti ali najeti ogled v sredo. Ogled je na božično noč prekosil vse druge uspešnice. Napolnil je tudi nekaj več kot 300 neodvisnih ameriških kinematografov, kjer so film predvajali na božični dan. Foto: EPA
The Interview, predvsem všečna akcijska komedija, kakršno lahko pričakujemo od filma, v katerem igrata Seth Rogen in James Franco. Foto: EPA
Zapravljanje svobode govora ali subverziven in zabaven film, ki premore več inteligentnih trenutkov, kot bi jih lahko pričakovali? Foto: Reuters

Takšen rezultat verjetno ni nepričakovan. Po tem, ko je filmski studio Sony zaradi napada na svojo računalniško mrežo in groženj s terorističnimi napadi na kinematografe, v katerih naj bi predvajali film The Interview (Intervju), predvajanje le-tega v celoti odpovedal, je prejel številne glasove podpore, tudi od ameriške oblasti. Obsežnega vdora v računalniški sistem filmske družbe Sony Pictures Entertainment je FBI tudi uradno obtožil Severno Korejo. Napad naj bi izvedla skupina hekerjev, ki se imenujejo Varuhi miru (Guardians of Peace), za njo pa naj bi stala vlada Severne Koreje. V Severni Koreji so kot kazen za njihov napad doživeli blokado spleta, za katero je odgovornost prevzela skupina Anonymus.
Ob vsej podpori so se pri družbi Sony le odločili javno predvajati film, eksplozivno dogajanje zadnjih dni pa jim je vsekakor prineslo ogromno odmevnost in radovednost gledalcev. Njihovo odločitev je pozdravil tudi Barack Obama in ob tem poudaril pravico do svobode govora in umetniškega izražanja.

"Nikoli nismo obupali nad predvajanjem Intervjuja in navdušeni smo, da bo na božični dan na sporedu v več kinodvoranah,"
je v izjavo za javnost zapisal direktor Sonyja Michael Lyton. Obenem je še obljubil, da "preverjajo različne platforme in kinematografe, da bi film dosegel kar največje občinstvo".

Na spletnih kanalih prekosil vse filmske uspešnice
Tako so v sredo komedijo o fiktivnem načrtu za atentat na severnokorejskega voditelja Kim Džong Una ponudili v prodajo prek spletnih kanalov – možno jo je bilo videti na portalih Google Play, YouTubeMovies, Xbox Video ali posebni spletni strani Seetheinterview. Števila ogledov sicer niso razkrili, a je ogled na božično noč prekosil vse druge uspešnice.
Ameriške kinodvorane so bile razprodane
Napolnil je tudi vseh nekaj več kot 300 neodvisnih ameriških kinematografov, kjer so film predvajali na božični dan. Mnoge je v kinematografe popeljala radovednost, ki jo je sprožila splošna in medijska odmevnost, drugi so ogled označili kot nujno gesto upora proti ukazani prohibiciji in izražanje podpore svobodi govora. "Naj svoboda zmaga. Nihče nam ne more reči, kaj lahko vidimo in česa ne. Uživajte v filmu," je zbrane gledalce v manhattanskem kinematografu nagovoril njegov upravitelj.
Zabavna komedija z zapravljeno možnostjo svobode govora ali subverziven film?
A vprašanja svobode govora in umetniškega izraza so vzbudila dogajanja okrog filma, sam film pa je predvsem všečna akcijska komedija, kakršno lahko pričakujemo od filma, v katerem igrata Seth Rogen in James Franco. Rogen in Franco v filmu vodita popularen televizijski šov in ob ugotovitvi, da je severnokorejski voditelj Kim Džong Un ljubitelj njune oddaje, odpotujeta v Pjongjang, da bi z njim opravila intervju. Na njuni misiji pa ju rekrutira CIA, da bi nanj izvedla atentat.
"Film mi je bil všeč, zabaven je. Vsekakor razumem, zakaj se nekaterim zdi, da je žaljiv, a v resnici gre le za komedijo, zato mi je bil všeč," je povedala ena od gledalk, ki si je film ogledala v enem od kinematografov.
Kdor je pričakoval kaj več, je bil razočaran. "Zapravljanje svobode govora," je jedrnato strnil mnenje gledalec, ki je kot razlog za ogled navedel "patriotsko dolžnost". V filmu slišimo veliko šal na račun Severne Koreje, a kaj zares pomembnega tu ne najde mesta. Navdušeni niso bili niti vsi filmski ljubitelji Rogena in Franca: "šale so bile zastarele in so se nadaljevale brez konca," je povedala ena od gledalk.
Po drugi strani je Rich Klein v časniku The Washington Post zapisal, da gre za "subverziven in prekleto zabaven film," ki premore "več inteligentnih in resničnih trenutkov, kot bi jih kdo pričakoval".
Vsekakor gre tudi za vpliv pričakovanj. Sony se je ob grožnjah morda res znašel v nezavidljivem položaju, a se je iz nje izvlekel z zavidljivo srečno usodo. Njihova poteza, da je bil film dostopen za najem ali nakup prek spletnih kanalov še pred kinematografsko premiero, je brez predhodnika v mainstreamski filmski kulturi. V iskanje alternativnih distribucijskih poti so bili zaradi tveganja ob grožnjah z napadi in umika večjih kinematografskih verig sicer prisiljeni, a projekcije v manjših kinodvoranah ob sočasni (in celo za en dan predhodni) spletni dostopnosti zanimanja in obiska niso niti najmanj okrnile in ob vsem dogajanju ter govoru okoli filma bo verjetno film kar spodbudno napolnil Sonyjevo blagajno.