Prva slovenska rezidentka festivala Špela Čadež, ki je letos tudi članica žirije, bo predstavljena z izbranimi animiranimi filmi, in sicer bodo na ogled Boles, Ljubezen je bolezen, Nočna ptica in napovednik za sezono serije Oranžna je nova črna. Foto: Netflix
Prva slovenska rezidentka festivala Špela Čadež, ki je letos tudi članica žirije, bo predstavljena z izbranimi animiranimi filmi, in sicer bodo na ogled Boles, Ljubezen je bolezen, Nočna ptica in napovednik za sezono serije Oranžna je nova črna. Foto: Netflix
Padec Rima
15. Animateko odpira film Padec Rima, v katerem se po koncu velike vojne peščica preživelih zbere v postapokaliptičnem raju kupole, kjer se še naprej vznemirjajo zaradi inflacije, notranje opreme in horde mutiranih žabjih ljudi, ki se zbirajo pred vrati, da bi požrli njihove otroke ... Film podpisuje mladi madžarski avtor Balasz Turai. Foto: Animateka

Letošnji, že 15. festival prinaša 313 kratkih in 13 celovečernih filmov, od tega jih bo osem predstavljenih v posebnem programu, dva pa sta animirana dokumentarca. Nagrajence bodo razglasili v soboto, ko bodo naznanili tudi ljubljenca občinstva in dobitnika nagrade mladi talent, v nedeljo zvečer pa bo festival dokončno sklenila projekcija letos nagrajenih del.

V igri za festivalske nagrade sta od slovenskih avtorjev v glavnem tekmovalnem programu Žiga Pokorn s filmom Max Morrison in Davorin Marc s filmom 12, v tekmovalnem programu Slona pa epizoda Superdo iz serije Princ Ki-ki-do Grege Mastnaka in tretji film iz serije o Mačku Muriju, naslovljen Kosilo, v režiji Jerneja Žmitka.

Od Madžarske do dnevnikov z Animateke
Država v fokusu je letos Madžarska, tako da bo festival uvedla projekcija filma Padec Rima mladega avtorja Balasza Turaia, ki ji bo sledil izbor kratkih filmov letošnjih žirantov. Letošnji festival bo zagnalo odprtje razstave Dnevniki z Animateke Rastka Ćirića v vitrinah Kinodvora.

Program 15. Animateke si lahko pogledate na tej povezavi.

Po uvodnih projekcijah pa bodo v Galeriji Kinodvora odprli še razstavo V zakulisju, ki je posvečena prvi slovenski rezidentki festivala Špeli Čadež, sicer tudi letošnji članici žirije. Ob tem pa bo Špela Čadež - tako kot drugi žiranti - predstavljena z izbranimi animiranimi filmi, in sicer bodo na ogled Boles, Ljubezen je bolezen, Nočna ptica in napovednik za sezono serije Oranžna je nova črna.

Šole za animacijo se predstavijo
Na Animateki se tokrat predstavlja tudi šest najboljših evropskih šol za animacijo, znova bo organizirano tudi strokovno srečanje Animateka PRO. Med pomembnejšimi gosti bo ustanovitelj in producent irskega studia Cartoon Saloon Paul Young.

Uvodno festivalsko dogajanje prvega dne se za mlajše občinstvo začenja že v popoldanskih urah, ko bodo ob 17. uri s posebno projekcijo, naslovljeno Sestra vetra, zagnali program za najmlajše gledalce, poimenovan Slon.

Kot omenjeno v naslovu, pa lahko letos naštejemo rekordnih 24 slovenskih avtorjev na festivalu, kar gre pripisati predvsem močni udeležbi študentov v preglednem programu.