Idris Elba bo za film Yardie sedel na režijski stolček, scenarij pa bo po istoimenski romaneskni predlogi Victorja Headleya spisal Brock Norman Brock. Foto: Reuters
Idris Elba bo za film Yardie sedel na režijski stolček, scenarij pa bo po istoimenski romaneskni predlogi Victorja Headleya spisal Brock Norman Brock. Foto: Reuters
Yardie
Knjiga Yardie je izšla leta 1992 in postala prodajna uspešnica. Zanimivo je, da njen avtor sprva nameraval napisati scenarij, vendar je nato zgodbo prelil v roman. Foto: Amazon

Za zdaj je znano, da bo Elba sedel na režijski stolček, v samem filmu pa ga naj ne bi bilo mogoče videti. Za nastanek scenarija bo poskrbel Brock Norman Brock, najbolj znan kot scenarist filma Bronson.

S prevaro šefa do uspeha v podtalju
Film Yardie bo posnet po istoimenski romaneskni predlogi na Jamajki rojenega Britanca Victorja Headleya, ki je izšla leta 1992 in postala prodajna uspešnica, saj so prodali več kot pol milijona izvodov, prevedena pa je bila v pet jezikov. Zanimivo je, da je Headley sprva nameraval zgodbo napisati kot scenarij, vendar je ta njegov podvig nato postal roman.

V knjigi sledimo kurirju, ki se na poti z Jamajke v London odloči, da bo prevaral svojega šefa in bo kokain raje prodal na lastno pest. In tako mlademu kurirju uspe vzpon v londonskem mamilarskem podzemlju. Na tem mestu omenimo še Elbovo izjavo o tem, kdaj se po njegovem mnenju kraja sploh splača: "Če bi že moral v zapor, ne bi želel iti vanj zaradi kraje steklenice vode, ampak bi ukradel 20 milijonov dolarjev. Potem bi bilo vsaj vredno."

Mnogotere vezi med Jamajko in Veliko Britanijo
Po poročanju tujih medijev naj bi potekala tudi pogajanja z Universal Music Group (UMG) glede vključitve glasbe, ki je izšla pri legendarni založbi Island Records, ki od leta 1999 deluje pod UMG-jem. Založba Island Records je bila ustanovljena leta 1959 na Jamajki, tri leta pozneje je bil njen sedež prenesen v Veliko Britanijo. Skladbe iz osemdesetih let, ki so izšle pod njenim okriljem, pa so idealna glasbena spremljava za to zgodbo.

Sicer je Idris Elba (1972) eden najbolj priznanih britanskih igralcev, med njegovimi številnimi vlogami je najbolj prepoznavna upodobitev južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele v biografskem filmu Mandela: Dolga pot do svobode iz leta 2013. Znan je tudi po vlogah v televizijskih serijah The Wire in Luther. Veliko medijske pozornosti pa je bil deležen, ko se je omenjal kot potencialni novi James Bond.