Društvo slovenskih režiserjev je v Kinoteki podelilo letne strokovne nagrade. Foto: Peter Uhan
Društvo slovenskih režiserjev je v Kinoteki podelilo letne strokovne nagrade. Foto: Peter Uhan
Metod Pevec
Metod Pevec je nagrajen za dokumentarec, v katerem predstavlja zgodbe mož, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, trideset let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo, po bankrotu podjetij pa ostali brez vsega. Foto: Bobo
Družinski film
Omerzujev drugi celovečerec je svetovno premiero doživel konec septembra na festivalu v San Sebastianu, kjer se je predstavljal v sklopu tekmovalnega programa, novembra pa na Liffu prejel nagrado FIPRESCI svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev. Foto: Liffe

Metod Pevec v dokumentarnem filmu Dom v ospredje postavlja nekdanji samski dom, v katerem živijo možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, 30 let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo in po bankrotu teh podjetij ostali brez vsega, saj so jim propadli lastniki ostali dolžni veliko denarja. V hiši stanujejo še mladostniki, ki so ušli iz nefunkcionalnih družin, in deložiranci, ki iščejo najcenejšo streho nad glavo. Film je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado občinstva, v Luksemburgu pa so ga izbrali za enega izmed najboljših dokumentarnih filmov regije.


Družinska drama o vrzeli med videzom in resničnostjo

Olmo Omerzu je z Družinskim filmom upravičil visoka pričakovanja, ki so sledila kritiško hvaljenemu prvencu Mlada noč. Z drugim celovečercem je odprl lanski Liffe, kjer je prejel nagrado FIPRESCI svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev. Žirija ga je označila za mojstrsko zasnovano in pretanjeno družinsko dramo o vrzeli med videzom in resničnostjo. Film je gostoval na več tujih festivalih in prejel nekaj nagrad, med drugim na mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu ter na nemškem festivalu Cottbus.

Zgodba filma sledi možu in ženi, ki jadrata po oceanu, otroka pa pustita doma, kjer lahko odkrivata meje svoje svobode. Jadrnica se potopi, zakonca preživita, pes je pogrešan. Ko se po brodolomu predčasno vrneta domov, ugotovita, da njun sin leži v bolnišnici v kritičnem stanju in da ga lahko reši le presaditev ledvice.

Društvo slovenskih režiserjev je nagrade podelilo drugič. Lani se je za življenjsko delo zahvalilo režiserju Jožetu Pogačniku, nagrado Štigličev pogled pa namenilo Barbari Zemljič, Matjažu Ivanišinu, Siniši Gačiću, Špeli Čadež in Roku Bičku.