Ridley Scott si menda že vrsto let želi posneti film o
Ridley Scott si menda že vrsto let želi posneti film o "najveličastnejši" epizodi britanske zgodovine. Foto: EPA

20th Century Fox je za projekt, ki je še v zgodnjih fazah predprodukcije, rekrutiral Ridleyja Scotta; za britanskega režiserja je to tema, "do katere čuti strast". Scenarij bo napisal še en Britanec, Matthew Orton, ki je trenutno globoko zakopan v poglavje druge svetovne vojne. V fazi produkcije je namreč še Operation Finale, film po njegovem scenariju, ki tematizira lov na nacističnega vojnega zločinca Adolfa Eichmanna.

Bitka za Britanijo, v kateri so britanske letalske sile (Royal Air Force) deželo branile pred bombniki nemške Luftwaffe, ni bila osrednja tema kakega filma že vse od leta 1969. To letnico nastanka namreč nosi vojna drama Battle of Britain, v kateri so nastopili Laurence Olivier, Christopher Plummer in Michael Caine.

Scott je pred kratkim končal svoje delo pri najnovejšem delu sage osmi potnik: Zaveza (Covenant), ki v kinematografe prihaja maja, bo že drugi preddel ene najuspešnejših znanstvenofantastičnih franšiz v zgodovini. Poleg tega je režiser že podpisal pogodbi še za dva druga projekta: prvi bo resnična zgodba o ugrabitvi Johna Paula Gettyja, drugi pa adaptacija kriminalnega romana Kartel Dona Winslowa. Obenem Scott kot producent sodeluje tudi pri malem morju projektov za male zaslone.

Odštevamo do Dunkirka
Pa Scottov film letos verjetno niti ne bo najtežje pričakovana vojna drama: še pred koncem leta se bo zgodila premiera dolgo napovedovanega Dunkirka, spektakla, ki ga je režiral in zanj scenarij napisal Christopher Nolan. Za okvir je seveda vzel evakuacijo zavezniških sil z obale Dunkerqueja, v glavne vloge pa postavil Toma Hardyja, Marka Rylancea, Kennetha Branagha in popzvezdnika Harryja Stylesa.