Po prvih kritikah na svoj račun je Robert De Niro v petek komentiral, da sta z ženo Grace Hightower starša otroka z avtizmom in da se jima zdi ključnega pomena, da se o vseh vprašanjih in problematikah v povezavi s tem javno spregovori. Foto: Reuters
Po prvih kritikah na svoj račun je Robert De Niro v petek komentiral, da sta z ženo Grace Hightower starša otroka z avtizmom in da se jima zdi ključnega pomena, da se o vseh vprašanjih in problematikah v povezavi s tem javno spregovori. Foto: Reuters
Vaxxed
Prvotni objavi Wakefieldove študije številni pripisujejo krivdo za upad števila cepljenj v Veliki Britaniji in Zahodni Evropi; v ZDA številke ostajajo bolj ali manj enake. Med medijsko izpostavljenimi privrženci t. i. "gibanja protivaxxerjev" je denimo tudi igralka Jenny McCarthy. Foto: Spletna stran filma
Andrew Wakefield
Leta 2011 je britanska znanstvena revija British medical journal (BMJ) objavila, da je bila zdaj že umaknjena študija, ki je povezovala avtizem s cepljenjem, "dovršena prevara", ki je naredila dolgotrajno škodo javnemu zdravju. Avtor omenjene študije, Andrew Wakefield, naj bi tako napačno predstavil oz. spremenil zdravstvene podatke vseh 12 pacientov, katerih primeri so bili temelj študije iz leta 1998. Foto: Reuters

Robert De Niro, ki je festival Tribeca ustanovil, je v izjavi za javnost zapisal: "S predvajanjem tega filma sem hotel ponuditi priložnost za pogovor o temi, ki se mene in moje družine zelo osebno dotika. Toda po pogovoru z ekipo festivala Tribeca in s predstavniki znanstvene skupnosti smo ugotovili, da film ne bi koristno prispeval k debati, na kakršno smo upali."

Dokumentarec Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe je režiral Andrew Wakefield, ki je obenem tudi avtor študije v britanskem zdravstvenem zborniku The Lancet, ki je bila leta 2010 najprej objavljena, nato pa preklicana in umaknjena. Ker Wakefield ni razkril finančnih konfliktov interesov in kršitev etičnih standardov, je v aferi tudi izgubil svojo zdravniško licenco.

Samooklicani žvižgač
Na spletni strani festivala Tribeca omembe filma Vaxxed ne boste več našli - a pred umikom sinopsisa v njem ni bilo nobene omembe Wakefieldove izgubljene licence in preklica študije iz leta 2010. Navedeno je bilo zgolj, da je študija "Wakefielda izstrelila med najbolj kontroverzne osebnosti v zgodovini medicine". Na Twitterju je avtor svoj film opisal kot "žvižgaški dokumentarec".

Po prvih kritikah na svoj račun je Robert De Niro v petek komentiral, da sta z ženo Grace Hightower starša otroka z avtizmom in da se jima zdi ključnega pomena, da se o vseh vprašanjih in problematikah v povezavi s tem javno spregovori.

William Schaffner, ki na medicinski fakulteti Vanderbilt poučuje preventivno medicino, je za New York Times celotno afero komentiral, da "sta se gospod De Niro in celotna komisija verjetno v zadnjih dneh marsičesa naučila". "Klobuk dol pred njimi, da so prisluhnili, razmislili in se odzvali." Kljub temu pa se mu zdi "problematično", da je lahko film, ki diskreditira že zdavnaj izpodbite hipoteze, prišel tako blizu predstavitvi na ugledni platformi, kakršna je festival Tribeca. "Lažnim idejam in stališčem je to dalo obraz, ime in položaj, ki si ga ne zaslužijo. Seveda se zavzemamo za razumno debato in komunikacijo, ampak tovrstne trditve so bile v zadnjih 15 letih že večkrat ovržene."

"Zgodovinski trenutek"
Ko se je v torek razvedelo, da je film Vexxed na osrednjem sporedu festivala, so se ogorčeno odzvali tako filmarji kot medicinski izvedenci. Dokumentalistka Penny Lane je v spletni reviji Filmmaker Magazine objavila odprto pismo, v katerem vodstvo opozarja, da bi projekcija filma "ogrozila ne samo verodostojnost drugih avtorjev na sporedu, ampak tudi celotne veje filmske umetnosti".

Po sobotni spremembi odločitve je Lanova priznala, da je "navdušena" nad odzivnostjo Tribece, češ da smo priča "monumentalnemu in ključnemu trenutku za dokumentarni film". "Česa takega še nismo videli. So dokumentarec že kdaj umaknili s festivalskega sporeda, potem ko bi se izkazalo, da je nekredibilen? Mislim, da ne."

Nov zagon za teoretike zarote
Kljub temu pa se ji zdi, da je bila škoda do neke mere že narejena s tem, da sta Wakefield in njegovo delo zopet pritegnila pozornost javnosti. "Ni šlo za izpostavljanje, šlo je za kredibilnost. Tiste vrste kredibilnost, ki ti jo podari filmski festival prve kategorije, še posebej po tem, ko so te vsi drugi že diskreditirali." Odslej lahko Wakefield in njegovi podporniki film oglašujejo kot "tisti dokumentarec, ki so ga oblasti prepovedale", kar bo samo še podpihovalo teorije zarote, opozarja Lanova.