87-letni igralec je v sedemdesetih in osemdesetih nastopil v kar sedmih bondiadah. Foto: Reuters
87-letni igralec je v sedemdesetih in osemdesetih nastopil v kar sedmih bondiadah. Foto: Reuters
Če smo natančni, v Londonu rojeni Elba seveda je "pravi" Anglež. Foto: Reuters

Nekdanji agent 007 zanika, da je izustil rasistično opazko, ko so ga Francozi v intervjuju povprašali, kakšno je njegovo mnenje o tem, da bi Daniela Craiga kot James Bond zamenjal Idris Elba. Francoska revija ga citira takole: "Pred nekaj leti sem rekel, da bi bil Cuba Gooding Jr. izvrsten Bond, ampak to je bila šala!" Pa še: "Čeprav so Jamesa v preteklosti igrali Škot, Valižan in Irec, mislim, da bi moral biti Anglež Anglež. Saj je zanimiva ideja, ampak nerealistična."

Izjave so na Twitterju, kot gre to po navadi, že sprožile vihar: #RogerMoore in #IdrisElba sta bili čez konec tedna izpostavljeni temi na družbenem omrežju. Stavnice namreč kažejo, da bi bilo ljudem še najbolj všeč, če bi Daniela Craiga - ki je idejo tudi sam pohvalil - v smokingu tajnega agenta njenega veličanstva zamenjal Idris Elba. Na Twitterju se je nato oglasil tudi Moore: "Intervju, ki sem ga dal za Paris Match, implicira, da sem rekel nekaj rasističnega o Idrisu Elbi. To preprosto ni res. #Izgubljeno v prevodu."

Nekemu sledilcu je vse skupaj pojasnil še natančneje: "Če te novinar vpraša, ali "bi Bond moral biti Anglež", in se strinjaš, nato pa te citira in sam doda Elbo, je to jemanje iz konteksta."

Pa to niti ni prvič, da se je Idris Elba v medijih znašel zaradi svoje rase v povezavi z vlogami, ki jih dobiva. Leta 2010 se je zvezdnik serij Luther in The Wire moral zaradi kritik dela občinstva zagovarjati zato, ker je v spektaklu Thor igral nordijskega boga Heimdalla. "Sprožila se je silna debata: ali lahko temnopolt človek igra nordijsko božanstvo?" je razložil za TV Times. "Čakajte malo, Thor je mitologija, kajne? Tip ima kladivo, ki prileti k njemu, kadar tleskne s prsti. S tem je vse O. K., barva moje kože pa je napačna."

Elba tokrat vsega skupaj še ni komentiral, je pa bondiada Spectre trenutno zanimiva zato, ker se je pravkar pojavil prvi uradni napovednik zanjo.