Roman Polanski se je sicer rodil v Franciji, na Poljskem pa odraščal in tam tudi začel svojo filmsko pot. Velja za enega največjih še živečih poljskih ustvarjalcev. Foto: EPA
Roman Polanski se je sicer rodil v Franciji, na Poljskem pa odraščal in tam tudi začel svojo filmsko pot. Velja za enega največjih še živečih poljskih ustvarjalcev. Foto: EPA
Polanski
Oktobra je sodišče v Krakovu odločilo, da izročitev Romana Polanskega ZDA ni legitimna. Foto: EPA

V tem primeru se bo na Poljskem znova začel postopek za izročitev Polanskega ZDA zaradi spolnega odnosa z mladoletnico leta 1977. Odvetnika priznanega režiserja Jerzyja Stachowicza napoved pravosodnega ministra ni presenetila. Kot pravi, so to pričakovali, zadeve pa še ne želijo komentirati, saj ne vedo, ali je bila pritožba že vložena.

Sodišče v Krakovu je oktobra odločilo, da je izročitev 82-letnega poljsko-francoskega državljana ZDA nelegitimna. Sodnik Dariusz Mazur je tedaj dejal, da je sodišče izročitev Polanskega zavrnilo na podlagi sporazuma, ki ga je režiser konec sedemdesetih let preteklega stoletja dosegel z ameriškim tožilstvom.

Polanski, ki je na Poljskem odraščal in tam tudi napravil prve filmske korake, se uvršča med največje še živeče poljske ustvarjalce. Že več desetletij ga preganjajo zaradi spolnega odnosa, ki ga je imel s 13-letnim dekletom leta 1977. Režiser je spolne odnose z dekletom, ki ga je najel za fotografiranje, nato pa ji dajal mamila in šampanjec, priznal že pred 30 leti. Ves čas je je vztrajal, da je dekle v odnose privolilo in tudi bilo spolno izkušeno. Po priznanju je režiser 42 dni preživel na opazovanju v psihiatrični bolnišnici, nato pa še pred izrekom obsodbe pobegnil iz države in se v ZDA nikoli več vrnil.

Snemanje v hišnem priporu
Leta 2009 so ga na podlagi ameriške tiralice aretirali na letališču v Zürichu, kamor je pripotoval, da bi sprejel nagrado za življenjsko delo tamkajšnjega filmskega festivala. Potem ko je deset mesecev preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

V času pripora je režiser dokončal triler Pisatelj v senci, za katerega je leto pozneje prejel srebrnega medveda mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Leta 2011 je posnel Masaker (2011), v katerem so zaigrali Jodie Foster, Kate Winslet in Christoph Waltz, dve leti zatem pa je sledil celovečerec Venera v krznu, ki ga je navdihnil roman Leopolda von Sacher-Masocha.