V Petih dnevih vojne je med drugim nastopil Rade Šerbedžija. Foto:
V Petih dnevih vojne je med drugim nastopil Rade Šerbedžija. Foto:

Najnovejše jabolko spora je z državno podporo posneta in s posebnimi učinki natrpana ruska vojna drama 8. avgust - to je datum, ko so se spopadi leta 2008 začeli -, v kateri se ruski vojaki junaško ogibajo kroglam zamaskiranih gruzijskih "agresorjev". Predsednik Medvedjev, ki se v filmu pojavi kot lik, ga je že pohvalil, češ da "nosi izjemno pomembno sporočilo".

In potem je tu lanski, 8. avgustu zrcalno nasprotni, a prav tako pristranski film Five Days of War, ki ga je režiral Renny Harlin (slaven predvsem po franšizi Umri pokončno). V njem gruzijskega predsednika Sakašvilija igra Andy Garcia, na platnu pa med drugim vidimo krvoželjne ruske vojake, ki najprej streljajo, potem sprašujejo in med drugim vdrejo na poroko.

Odnosi med državama si od petdnevne vojne, ki se je začela z gruzijsko zasedbo Južne Osetije, na katero je Rusija odgovorila z invazijo Gruzije, še niso opomogli. Obe strani poskušata svojo plat predstaviti s pomočjo sedme umetnosti; prvi "udarec" je zadal Kremelj s televizijsko dramo Olympius Inferno (2009), v kateri so Rusi nedolžne ljudi streljali v hrbet in bolj ali manj ravnali le po izrecnih ukazih ameriških oficirjev. Film je na muho vzel tudi "pristransko" poročanje tujih medijev. Ko protagonist po naključju naleti na videoposnetke, ki dokazujejo, da je Gruzija začela vojno, zahodnjaški mediji z gruzijskimi oblastmi sodelujejo pri njihovem uničenju.

Obtožbe letijo na vse strani
8. avgust
menda ni tako zelo ideološko nasilen, je pa vseeno pristranski - in na ruska velika platna prihaja ravno v času, ko sta državi zapleteni v nov krog (diplomatskih) spopadov. Predsednik Sakašvili je nedavno napovedal odpravo vizuma za vse Ruse, ki bodo skušali obiskati svojce v Gruziji, in Rusijo pozval, naj sami ukrepajo enako. Rusko zunanje ministrstvo je njegov poziv na Twitterju zavrnilo kot "zgolj pretvezo miroljubnosti", Sakašvilija pa obtožilo "paranoične sovražnosti in megalomanije".