Zapelji me je zgodba o mladih ljudeh, ki edino zavetje dobijo drug v drugem, vendar jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. Foto: Festival slovenskega filma
Zapelji me je zgodba o mladih ljudeh, ki edino zavetje dobijo drug v drugem, vendar jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani. Foto: Festival slovenskega filma
Prizor iz kratkega animiranega filma Divji vzhod v režiji Maje Prelog. Foto: Slovenski filmski center

V programskem sklopu z naslovom Zoom se bo slovenska kinematografija predstavila s štirimi filmi, ki na Češkem še niso doživeli premiere. Projekcije slovenskih filmov bo danes uvedel filmski prvenec Marka Šantića Zapelji me.

Poleg filma Marka Šantića, ki je letos na festivalu tudi član mednarodne žirije, ki podeljuje nagrado za najboljši češki ali slovaški film, bo na praznik dela na sporedu grenko-sladka komedija Srečen za umret v režiji Matevža Luzarja. V programskem sklopu zoom bo 2. maja sledila še projekcija filma Čefurji raus! režiserja Gorana Vojnovića, pregled slovenskega filma na Festivalu češkega filma pa se bo sklenil s projekcijo dokumentarca Karpopotnik v režiji Matjaža Ivanišina.

Na festivalskem sporedu bo drevi tudi dolga noč kratkih filmov, v sklopu katerega bodo predvajali novejše češke in slovenske filme. Med češkimi kratkimi filmi si bo mogoče ogledati dela njihove filmske šole FAMU, slovenski kratki filmi pa bodo ponudili prerez različnih filmskih platform, ki so ta trenutek glavna značilnost slovenske kratke produkcije, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Najnovejše slovenske kratke filme bo predstavljal animirani film Boles v režiji Špele Čadež, ki je med drugim prejel zlatega jezdeca za najboljši animirani film na mednarodnem festivalu kratkega filma Filmfest v Dresdnu. Na sporedu bodo tudi animirani film Wanted v režiji Jureta Dolenca, kratki igrani film Divji vzhod v režiji Maje Prelog ter film Kosilo na Travi v režiji Viktorja in Darie Radič.