Bo glavni junakinji uspelo zbrati denar za kolo - in se ob tem spopasti še z družbenim nestrinjanjem? Foto: Youtube
Bo glavni junakinji uspelo zbrati denar za kolo - in se ob tem spopasti še z družbenim nestrinjanjem? Foto: Youtube

V državi, v kateri tako rekoč ni kinematografov, ženske pa običajno ne hodijo ven brez moškega spremstva, ženska na režiserskem stolu ni ravno običajen pojav - kot dobro ve tudi Haifa Al Mansur, prva Savdijka, ki je posnela celovečerni film. A kot kaže, je država pripravljena na spremembe, saj je državno združenje za kulturo in umetnosti film kandidiralo za tujejezičnega oskarja.

Wadjda je 11-letna Savdijka, ki z družino živi v glavnem mestu Riad. Njena največja želja je zeleno kolo, ki ga vsak dan gleda v izložbi trgovine, mimo katere vodi njena pot v šolo. Predstavlja si, kako bi na dirko izzvala svojega prijatelja Abdulaha - a žal vožnja s kolesom pri dekletih v družbi ni zaželena. Zato ji ga mama - ki se sicer spopada še z drugo težavo, saj želi njen mož domov pripeljati še drugo ženo - noče kupiti. Wadjda se zato odloči, da bo denar zbrala sama ...

Režija s pomočjo voki-tokija
"Želela sem ustvariti junakinjo, ki ni pasivna, ki ima zelo rada življenje. Slediti hoče svojim sanjam. Veliko savdskih deklet je takšnih, imajo velikanski potencial, a se na koncu vdajo, saj je naša kultura tako toga," je povedala režiserka, ki je s filmom pogumno načela temo ženske neodvisnosti in si tako "prislužila" tudi več kot eno grožnjo s smrtjo. In to čeprav je film režirala iz notranjosti stavbe - igralcem je navodila dala prek voki-tokija.

Film navdušil tudi v Benetkah
Film v savdski kulturi na splošno ni zaželen medij. "Še toliko več ljudi mu bo nasprotovalo, ker gre za zgodbo, ki jo pripoveduje ženska. Že tako film razumejo kot nekaj pokvarjenega, kar ogroža savdsko 'čistost'," je povedala Al Masurjeva. A kljub temu je za svoje delo prejela več pohval. V tujini seveda več kot doma, vključno s tremi nagradami na lanskem Beneškem filmskem festivalu.

Novica o kandidaturi za tujejezičnega oskarja jo je zato presenetila. Očitno se država spreminja, pravi in dodaja, "tako lahko pokažemo, da Savdska Arabija ni nujno znana le po nafti, lahko je znana tudi po kulturi".