Festival Film proti korupciji v sodelovanju s kinoteko je v okviru preventivnih in ozaveščevalnih dejavnosti pripravila komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Foto: BoBo
Festival Film proti korupciji v sodelovanju s kinoteko je v okviru preventivnih in ozaveščevalnih dejavnosti pripravila komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Foto: BoBo

Festival bo odprla projekcija kultnega črno-belega nemega filma Denar Marcela L'Herbierja. Gre za ekranizacijo istoimenskega romana Emila Zolaja z obtožbo moči, ki jo daje denar in vladavine denarja. Film velja za labodji spev neme umetnosti, vendar zaradi izredne, duhovite in inventivne režije še danes učinkuje moderno. Glasbeno podlago k filmu bo v živo izvedel kinotečni pianist Andrej Goričar.

12 filmov na temo korupcije in boja proti njej
Do izteka festivala 30. decembra si bo med drugim mogoče ogledati filme Prebujena vest Michaela Manna o manipulacijah tobačne industrije in premoči kapitala nad zdravstvenimi interesi ljudstva, Svet stav Tonija Cahuneka o športnih stavah, ki postajajo vse bolj dobičkonosen posel, Temni angeli usode Saša Podgorška o peterici ljudi, ki si v majhnem kraju razdeli moč in oblast, ter Pijani od oblasti Clauda Chabrola o obsežni korupcijski aferi, v katero so poleg velikih korporacij vpleteni tudi vplivni politiki. Ob nekaterih filmih se bodo zvrstili posveti in predavanja, povezani z vsebino predvajanih filmov.

Celotni program festivala si lahko pogledate na

tej povezavi.

Filmski festival kot oblika preventivnih in ozaveščevalnih dejavnosti?
Festival zaključuje sklop letošnjih preventivnih in ozaveščevalnih aktivnosti KPK v okviru tedna boja proti korupciji, ki je prvič potekal letošnjega oktobra in naj bi postal tradicionalna prireditev. Beležimo namreč slabe rezultate v raziskavah o koruptivnosti, saj je Slovenija še zmeraj v družbi držav, ki najslabše izvajajo konvencijo OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev. Pri indeksu zaznave korupcije je lani zdrsnila za šest mest na 43. mesto med 177 državami.

Festival bo drevi ob 19.00 v Slovenski kinoteki odprla namestnica predsednika KPK Alma Sedlar, sledila bo projekcija prej omenjenega filma Denar.