"Na snemanju smo se začeli šaliti, da 'bo jutri lažje', čeprav nam je jasno, da na tako zahtevnem snemanju ni lahkih dni," je v elektronski pošti za EW! zapisala režiserka. "Vsakič, ko nam gre za nohte, se spomnimo na resnične ljudi, ki so to preživeli, in se nehamo pritoževati. Še več, v čast nam je, da smo tukaj." Foto: EPA
Da je dobila "službo", je morala Joliejeva menda premagati kar nekaj zainteresiranih režiserjev: "Ko sem prebrala briljantno knjigo Laure Hillenbrand, me je Zamperinijeva junaška zgodba tako ganila, da sem se nemudoma začela potegovati za priložnost, da posnamem ta film." Foto: EPA

Dramo Unbroken je navdihnila resnična zgodba Louisa "Louieja" Zamperinija - v filmu ga igra Jack O'Connell - iz druge svetovne vojne. Potem ko so sovražniki sestrelili njihovo letalo, je Zamperini z dvema kolegoma na splavu sredi odprtega morja preživel kar 47 dni - dokler jih niso "rešili" Japonci in jih za dve leti zaprli v taborišče. (Preostala dva letalca, ki sta preživela grozljivo nesrečo, igrata Finn Wittrock in vzhajajoča zvezda Domhal Gleeson, ki se ga morda spomnite iz Ane Karenine ali pa iz romantične komedije Skozi čas.)

Film bo priredba istoimenske knjižne uspešnice Laure Hillenbrand, ki jo je za veliko platno po scenaristični plati prirejalo nekaj velikih imen, tudi William Nicholson (Gladiator, Nesrečniki), Richard LaGravenese (Moje življenje z Liberacejem) in brata Coen. Joliejeva je za direktorja fotografije izbrala Rogerja Deakinsa, ki sicer redno sodeluje pri filmih Coenovih.

Lahko bi bil tudi Nicholas Cage ali Ryan Gosling
V preteklosti je bilo že omenjenih več različnih projektih, ki bi na veliko platno prenesli Zamperinijevo življenjsko zgodbo; najprej so v petdesetih obstajali načrti za ekranizacijo njegove avtobiografije, Devil at My Heels, v kateri bi ga igral Tony Curtis. Leta 1998 se je zanj nato začel zanimati Nicholas Cage, ki je o letalcu videl prispevek med olimpijskimi igrami v Naganu, še pred kratkim pa so krožile govorice o projektu Unbroken, v katerem naj bi imel glavno vlogo Ryan Gosling.

Tokrat pa gre končno zares: Unbroken v kinematografe prihaja prihodnje leto okrog božiča; pri produkciji sodelujeta tudi sam Zamperini in njegov sin. Zdaj 96-letni vojni veteran je leta 1936 kot tekač tekmoval na olimpijskih igrah v Berlinu in ob tej priložnosti spoznal Adolfa Hitlerja. Zamperini je z izbiro režiserke menda več kot zadovoljen. "Javim se, da v filmu tudi nastopim, ampak samo, če mi dajo vlogo Angelininega fanta," je menda izjavil.