Irvine Welsh je bil pred tremi leti osrednji gost festivala Fabula v Ljubljani. Foto: EPA
Irvine Welsh je bil pred tremi leti osrednji gost festivala Fabula v Ljubljani. Foto: EPA

Welshev roman Crime (Zločin) iz leta 2008 je nadaljevanje dela Filth (Svinjarija), ki ga je napisal deset let prej. Po tem predhodniku je bil pred tremi leti posnet istoimenski celovečerec, ki ga je režiral Jon S. Baird, v glavni vlogi pa je nastopil James McAvoy. V televizijski adaptaciji Crima bo v vlogi Rayja Lennoxa nastopil škotski igralec Dougray Scott.

Kljub temi pozitivna zgodba
Roman Crime mnogi razglašajo za najboljše pisateljevo delo po uspešnici Trainspotting. V zgodbi sledimo detektivu Lennoxu, ki doživi živčni zlom po preiskovanju umora nekega otroka, k čemur pripomorejo tudi njegove raznolike zasvojenosti in stres, zato se odloči za počitnice v Miamiju z zaročenko Trudi. Kmalu potem, ko prispe na Florido, se znajde v nevarnem pedofilskem krogu, ki ga ščiti skorumpirana policija ... Gre za klasično zgodbo potovanja od teme k svetlobi, ki je pozitivna, kljub kočljivi temi, ki jo obravnava, meni Welsh.

Producent Tony Wood je za The Guardian povedal, da bodo televizijsko serijo povečini posneli na Floridi, vključeni pa bodo tudi izseki iz Lennoxove preiskave v Edinburgu. Ti bodo predstavljali kontrast med rajsko podobo ameriške zvezne države in - po pisanju Welsha - bednim in peklenskim angleškim mestom.

Wood je dodal še, da Welsh pripravlja scenarij v sodelovanju z dolgoletnim sodelavcem Deanom Cavanaghom.