Ansari in Yang sta svojo scenaristično nagrado dobila za Parents, epizodo serije Master of None, v kateri nastopijo Ansarijevi resnični starši. Foto: Reuters
Ansari in Yang sta svojo scenaristično nagrado dobila za Parents, epizodo serije Master of None, v kateri nastopijo Ansarijevi resnični starši. Foto: Reuters

V tej deželi je 17 milijonov azijskih Američanov in 17 milijonov italijanskih Američanov. Oni imajo Botra, Dobre fante, Rockyja in Sopranove. Mi imamo Long Duk Donga.

Alan Yang
Jill Soloway
Jill Soloway, odkrito istospolno usmerjena filmska ustvarjalka, je emmyja dobila za režijo serije Transparent, ki se ukvarja s temo transseksualnosti. Foto: Reuters
Queen of Katwe
Filmski analitiki napovedujejo, da bodo "zelo presenečeni", če bomo letos med nominiranci za oskarje spet videli samo bele obraze. Foto: IMDb

"Če vzameš ženske, ljudi različnih ras, transosebe in geje ter jih postaviš v središče svoje zgodbe - da so subjekti, in ne le objekti -, lahko spremeniš svet," je v svojem zahvalnem govoru izpostavila Jill Soloway, avtorica nadaljevanke Transparent, ki je prejela nagrado za režijo dramske serije.


Da emmyji upoštevajo tudi nadarjenost in uspeh azijsko-ameriških igralcev, dokazuje nagrada za scenaristični prispevek h komični seriji; dobila sta jo Aziz Ansari in Alan Yang za serijo Master of None. "V tej deželi je 17 milijonov azijskih Američanov in 17 milijonov italijanskih Američanov. Oni imajo Botra, Dobre fante, Rockyja in Sopranove. Mi imamo Long Duk Donga," je v svojem govoru pripomnil Yang (v mislih ima izrazito stereotipen lik Azijca iz kultnega filma Sixteen Candles (1984)).

Temnopolti igralci so osvojili nagrade v več kategorijah: še posebej sta izstopala Courtney B. Vance in Sterling K. Brown, ki sta bila nagrajena za svoji vlogi v FX-ovi miniseriji The People v. O.J. Simpson: American Crime Story. Vance je igral O.J.-jevega odvetnika Johnnieja Cochrana, Brown pa pomočnika tožilke Christopherja Dardena (za oba je bil to prvi emmy). "Hvala, da ste dali priložnost enemu izmed naših," se je na odru zahvalil Brown.

"Mislim, da je televizijska Akademija opravila odlično delo, kar zadeva organizacijo spektakla, ki odraža svet, v katerem živimo," je komentiral Gil Robertson, predsednik Zveze afroameriških filmskih kritikov. "Odlično je bilo videti množico obrazov, ki predstavljajo različne skupnosti v Ameriki."

Oskarji - dinozaver, ki ga je povozil čas?
Zato je morda logično, da so po nedeljski podelitvi ljudje začeli razmišljati o naslednji podelitvi oskarjev: filmska Akademija je bila v zadnjih letih večkrat tarča kritike na račun premajhne raznolikosti. Po aferi #OscarsSoWhite je predsednica Cheryl Boone Isaacs kritikom sicer prisluhnila in z novimi vabili članstvo ponudila bolj raznolikemu naboru filmskih ustvarjalcev - a Akademijo še vedno čaka veliko dela.

"Filmska Akademija se lahko še veliko nauči tako od tonyjev kot od emmyjev," je Robertson med drugim še povedal za Los Angeles Daily News. "Samo upamo lahko, da bo Akademija več energije namenila prepoznavanju odličnosti širše baze filmov, ki odražajo različne identitete, s katerimi se srečujemo vsak dan."

Naslovi, ki si jih velja zapomniti
"Hej, oskarji so že tako ali tako imeli slab sloves, tudi brez pomoči emmyjev," je Steve Pond, filmski analitik, komentiral za spletno stran The Wrap. Je pa res, da bo mogoče prihodnje leto drugače: "Film Moonlight režiserja Barryja Jenkinsa ima po premieri v Torontu precejšen zagon," je povedal o filmu, ki spremlja zgodbo mladega temnopoltega moža, ki išče svoje mesto v svetu.

Roberts je na to temo izpostavil film Fences; gre za adaptacijo drame Augusta Wilsona, ki jo je režiral in v njej nastopil Denzel Washington, ob njem pa še Viola Davis. "To je tak tip filma, kakršnemu je Akademija tradicionalno posvetila precej pozornosti."

Omeniti velja še film Loving, ki popisuje resnične dogodke, ki so vodili do ukinitve zakona, ki je prepovedoval medrasne poroke. Za vlogo aktivistke Mildred Loving je še posebej veliko pohval požela etiopsko-irska igralka Ruth Negga. In na koncu je tu seveda še drama Queen od Katwe, v kateri imata glavni vlogi oskarjevka Lupita Nyong’o in David Oyelowo.

V tej deželi je 17 milijonov azijskih Američanov in 17 milijonov italijanskih Američanov. Oni imajo Botra, Dobre fante, Rockyja in Sopranove. Mi imamo Long Duk Donga.

Alan Yang