Vsak ljubitelj tetrisa bo vedel, da je na sliki precej neugoden položaj. Foto:
Vsak ljubitelj tetrisa bo vedel, da je na sliki precej neugoden položaj. Foto:
Tetris
Igra tetris je prvič izšla leta 1984, zares zaslovela pa je šele leta 1989, ko so jo začeli igrati na Nintendovih game boyih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Avtor igrice Aleksej Pažitnov kot javni uslužbenec ni nikoli dobil plačila za izum. Foto: MMC RTV SLO

Znamenita videoigra tetris, pri kateri igralec obrača in sestavlja vse hitreje padajoče kocke različnih oblik, bo zaživela v novi obliki. Videoklasiko bodo pri družbi Threshold Enterainment v sodelovanju s podjetjem The Tetris Company spremenili v znanstvenofantastični film.

Zahvala gre Rusom
Tetris je ena izmed peščice iger, ki so prestale preizkus časa: priljubljena je, odkar jo je leta 1984 ustvaril ruski programer Aleksej Pažitnov. Njeno ime izvira iz grške numerične predpone tetra, saj vse delčke v igri sestavljajo štirje segmenti, ter Pažitnovega najljubšega športa tenisa.

Pažitnov se je v osemdesetih ukvarjal z razvojem umetne inteligence; njegov računalniški laboratorij je bil takrat eden redkih, ki je imel stike z zahodnim svetom in tu pa tam so tako dobili kakšen kos tuje računalniške opreme. Pažitnov je bil zadolžen za testiranje njene zmogljivosti, kar je bil priročen izgovor za to, da si je čas krajšal s pisanjem različnih igric.

V čem je skrivnost trajnega uspeha?
Igra, ki jo še danes na spletu letno igra več kot milijarda ljudi, po mnenju predstavnika podjetja The Tetris Company Henka Rogersa napaja našo naravno željo, da iz kaosa ustvarjamo red. Obenem tetris velja za eno prvih računalniških iger, v kateri ni mogoče zmagati - liki z vrha zaslona padajo vse hitreje, kar neizbežno vodi do poraza.

Če je šlo z borilnimi veščinami ...
Čeprav je tetris že več desetletji stalnica na področju videoiger, na prvi pogled ne deluje kot primeren za filmsko priredbo.

"Vsi vedo, da je tetris ena izmed najbolj poznanih in najbolj priljubljenih iger na svetu, ne poznajo pa še epske znanstvenofantastične zgodbe, ki jo bomo povedali," je dejal predsednik družbe Threshold Entertainment Larry Kasanoff.

Filmska priredba tetrisa za omenjeno družbo ne bo prva te vrste. Med drugim so na veliko platno prenesli tudi zgodbo priljubljene igre mortal kombat.

Po nekaterih ocenah je bilo do zdaj po svetu prodanih več kot 150 milijonov raznovrstnih kopij tetrisa, tako za računalnike kot za igralne konzole in mobilne naprave.