Serija Seinfeld je prelomila celo vrsto pravil
Serija Seinfeld je prelomila celo vrsto pravil "mainstream" ameriške televizije, bila je pravzaprav prva serija po letečem cirkusu Montyja Pythona, ki so jo kritiki redno opisovali kot postmoderno. Foto:

Odkar so zadnjo epizodo premierno predvajali - in to je bilo pred, neverjetno, petnajstimi leti - je humoristična nanizanka Seinfeld samo s predvajanji ponovitev ustvarila 3,1 miljarde dobička.

"Komedija o ničemer", kot so jo v eni od začetnih epizod opisali sami, je bila za NBC silna uspešnica že v devetih letih od premiere pilotne epizode leta 1989 dalje. Vseh 180 posnetih epizod od takrat za mrežo služi na kupe denarja: magično mejo treh miljard so prebila ravno pogajanja za peti krog ponovitev na ameriški televiziji; strokovnjaki menijo, da sta avtorja serije, Larry David in Jerry Seinfeld, s tem zaslužila do 400 miljonov dolarjev vsak. Prav tako si roke gotovo manejo pri studiu Warner, ki ima v lasti pravice za predvajanje serije.

Pogača ni razrezana na enake dele
So pa zato ta vlak zamudili zvezdniki Jason Alexander, Michael Richards in Julia Louis-Dreyfus, ki so udeleženi samo pri zaslužku od prodaje DVD-jev (to so si izposlovali med pogajanjem za snemanje zadnje, devete sezone serije.)

Vsaka 20-minutna epizoda je doslej prislužila 17 miljonov dolarjev (in to, še preden prištejemo zaslužek v tujini, od prodaje DVD-jev in od predvajanja na letalih.) Zaradi Seinfeldove neusahljive priljubljenosti v ponovitvah ga lastniki tudi nočejo ponuditi na prodaj v Applovi prodajalni iTunes.

Treba je vedeti, kdaj je dovolj
Seinfeld, ki je imel v svoji zadnji sezoni višjo gledanost kot kdaj koli prej, se je maja 1998 sklenil pred 76-milijonskim ameriškim občinstvom. Jerry Seinfeld je pozneje zavrnil ponudbo za nadaljevanje, pa čeprav bi mu to prineslo 5 milijonov dolarjev na epizodo.

Mimogrede, istega leta kot Seinfeld so na ameriške male zaslone prišli tudi Simpsonovi; ko jih bodo enkrat nehali snemati, bo animirana serija, ki doslej šteje že več kot 500 epizod, z zaslužkom od ponovitev verjetno povozila celo Seinfelda.