V zlovešči predel Marylanda se vrne brat izginule Heather, ki prepriča svoje prijatelje, da mu pomagajo ugotoviti, kaj se je zgodilo z njegovo sestro. Foto: Promocijsko gradivo
V zlovešči predel Marylanda se vrne brat izginule Heather, ki prepriča svoje prijatelje, da mu pomagajo ugotoviti, kaj se je zgodilo z njegovo sestro. Foto: Promocijsko gradivo
Blair Witch
Nadaljevanje Čarovnice iz Blaira bodo ameriški gledalci prvič videli sredi septembra. Foto: YouTube
Čarovnica iz Blaira
Napovednik za film je Studio Lionsgate predstavil na nedavni konvenciji Comic-Con v San Diegu. Foto: YouTube

Najnovejšo grozljivko so napovedovali pod naslovom The Woods (Gozdovi), krinko, ki so jo v San Diegu dokončno odvrgli in razkrili, da gre pravzaprav za tretje nadaljevanje legendarne grozljivke Čarovnica iz Blaira (The Blair Witch Project) iz leta 1999. Film s pravim naslovom Blair Witch, ki prihaja v ameriške kinematografe sredi septembra, nima nič skupnega s klavrno sprejetim nadaljevanjem iz leta 2000 Čarovnica iz Blaira 2: Knjiga senc, ampak se navezuje neposredno na izvirnik.

Tedaj še študenta Daniel Myrick in Eduardo Sanchez sta pred sedemnajstimi leti po sledeh legende o duhu v Marylandu poslala Heather, Joshuo in Michaela, ki se niso nikoli vrnili iz tamkajšnjih gozdov. Odprt konec, s katerim sta sklenila njihovo prvoosebno videopripoved, bo v nadaljevanju skušala razvozlati nova skupina radovednih študentov. Natančneje, Heatherin brat, ki je prepričan, da se prav njegova sestra za hip pojavi na skrivnostnem videoposnetku, ki ga najde na spletu. Odločen, da ugotovi, kaj se je s sestro zgodilo, prepriča prijatelje, da se odpravijo v gozd in poiščejo zdaj že ikonično zapuščeno hišo.

Nazaj v srhljive gozdove
Kot je razvidno iz napovednika filma, se skupina kmalu znajde med dobro znanimi skrivnostnimi totemi, nerazložljivimi zvoki in ob srhljivi prezenci. Wingard in Barrett sta v prvem nadaljevanju, ki mu leta 2000 ni uspelo doseči napetosti izvirnika, si prislužilo nekaj nominacij za maline, franšizo pa zamerilo marsikateremu oboževalcu, pogrešala nekaj ključnih trenutkov prvega dela. Kot pravita, je režiser Joe Berlinger pozabil na strašljivo stavbo s črnimi odtisi drobnih dlani, predvsem pa samo mitologijo. Zato sta sklenila pozornost posvetiti prav temu in med drugim menda z izjemno natančnostjo ujela podobo kleti, ki smo jo videli v prvem filmu.

Snemanje v najstrožji tajnosti
Wingard pravi, da je bilo snemanje filma eno njegovih najtežjih režijskih projektov, deloma tudi zato, ker je nastajal v tako skrbno varovanih okoliščinah. Kaj v resnici nastaja, sta do samega snemanja skrivala tako pred producenti studia Lionsgate kot igralsko zasedbo. V kakšnem filmu bodo pravzaprav igrali, so igralcem razkrili šele tik, preden je v Vancouvru padla prva klapa. "Mislim, da so bili prepričani, da se potegujejo za vlogo v najslabši mogoči kopiji Čarovnice iz Blaira," je okoliščine nastajanja v San Diegu opisal Barrett.

Ko sta Myrick in Sanchez leta 1997 v pičlih osmih dneh na podlagi 35-strani dolgega osnutka posnela film, si kljub izredno spretno izpeljani spletni kampanji nista predstavljala razsežnosti, ki jih bo dosegla. Grozljivka je postala eden najdonosnejših filmov glede na stroške snemanja v zgodovini. Posnela sta ga za sto tisoč dolarjev, film pa je prinesel skoraj 250 milijonov evrov. Grozljivka je nastala kot montaža domnevno avtentičnih posnetkov treh študentov, ki so v gozdovih ameriškega Marylanda želeli posneti dokumentarec o lokalni legendi - čarovnici iz Blaira. Študenti so skrivnostno izginili, za njimi pa se je ohranil filmski material.