James Franco in Seth Rogen sta dobra prijatelja in redna 'partnerja v zločinu'. Veliko spletne pozornosti sta pritegnila s parodijo na videospot, v katerem se na motornem kolesu čutno zvijata razvpita Kimye. Foto: Reuters
James Franco in Seth Rogen sta dobra prijatelja in redna 'partnerja v zločinu'. Veliko spletne pozornosti sta pritegnila s parodijo na videospot, v katerem se na motornem kolesu čutno zvijata razvpita Kimye. Foto: Reuters
Filmski plakat je parodija na plakate severnokorejske komunistične propagande. Foto: Reuters
Svetovna premiera je minila brez pretiranega zvezdniškega blišča. Foto: Reuters

Vodilni z ameriških studiev Sony Pictures so - menda na zahtevo direktorja krovne japonske družbe Sony Kazua Hiraija - Rogena pisno prosili, naj omili prizor, v katerem razstrelijo severnokorejskega vodjo. Japonec namreč ni želel ogroziti političnih odnosov svoje države z nemirno čezmorsko sosedo.

A Rogen, ki je film režiral in napisal, ni želel ustreči Hiraijevim zahtevam. V enem izmed elektronskih sporočil, ki si jih je izmenjeval z visoko predstavnico Sonyja Amy Pascal, je zapisal: "To je zdaj zgodba o tem, kako Američani spreminjajo svoj film, da bi osrečili Severne Korejce. To je zelo kruta zgodba."

Poročevalca postaneta atentatorja
V filmu Intervju (The Interview), ki v ameriške kinematografe prihaja na božič, Rogen in njegov redni sodelavec James Franco igrata poročevalca, ki dobita termin pri Kim Džong Unu. Nato pa ju Cia angažira za izvedbo atentata nanj ... Že junija letos je Severna Koreja film označila kot vojno dejanje in "neprikrito spodbujanje terorizma", k prepovedi filma so pozvali tako ZDA kot Združene narode.

Rogen je na koncu privolil v spremembo nekaj majhnih podrobnosti, med drugim je zmanjšal stopnjo "gorenja las" po eksploziji in "odstranil drugi val koščkov glave, ki se razletijo". A v kaj več ni privolil, saj je prepričan, da bi to pomenilo cenzuro in hkrati zmanjšalo zanimivost filma.

Podrobnosti omenjene izmenjave elektronskih sporočil je razkril Bloomberg News, potem ko so hekerji konec novembra vdrli v sistem kalifornijskih studiev Sony, poleg pošte so ukradli tudi več še neizdanih filmov, ki so kmalu zakrožili po spletu. Intervjuja sicer ni bilo med njimi, je pa Severna Koreja pozdravila vdor - Pjongjang pravzaprav velja za glavnega osumljenca za nezakonito dejanje.

"Razvajena" Angelina in "ljubitelj filmov o suženjstvu" Obama
Med sporočili, ki so dvignila največ prahu, je bilo tudi tisto med producentom Scottom Rudinom in Amy Pascal, v katerem je Rudin ameriško ljubljenko Angelino Jolie označil za "razvajeno smrkljo", šalila sta se tudi na račun predsednika Obame, ki naj bi bil kot temnopolti Američan ljubitelj filmov o suženjstvu.

A nazaj k Intervjuju: zaradi vsega, kar se je dogajalo v zadnjih mesecih, je bila losangeleška premiera v četrtek močno zastražena in okrnjena zvezdniškega blišča. Rogen in Franco sta se sprehodila po mali rdeči preprogi, na katero je bil vstop dovoljen le fotografom, uradnih izjav za medije na temo političnih posledic filma in hekerskega vdora pa nista dajala.