Michael Keaton je svoji vlogi v Birdmanu več kot kos: dovolj star in prekaljen maček je, da si lahko privošči porog izumetničenosti šovbiznisa, obenem pa je v njem tudi ranljivost, ki daje slutiti, da si tudi sam še ni čisto zlizal ran po svojem kratkem izletu v zvezdniško stratosfero. Foto: Liffe
Michael Keaton je svoji vlogi v Birdmanu več kot kos: dovolj star in prekaljen maček je, da si lahko privošči porog izumetničenosti šovbiznisa, obenem pa je v njem tudi ranljivost, ki daje slutiti, da si tudi sam še ni čisto zlizal ran po svojem kratkem izletu v zvezdniško stratosfero. Foto: Liffe
Čeprav morda včasih skuša dajati tak vtis, Linklaterjev film ni dokumentarec, pač pa popolnoma fiktivna zgodba, postavljena v resnični spreminjajoči se svet. Foto: Kinodvor
Sadistični egomanijak J. K. Simmons (Ritem norosti) ali narcisoidni manijak Edward Norton (Birdman)? Konkurenca za stransko vlogo je letos ostra. Foto: Liffe
Ljubezen je čudna reč
Ljubezen je čudna reč: producenti očitno Johna Lithgowa predlagajo za nominacijo v glavni, Alfreda Molino pa v stranski vlogi. Foto: Liffe
Zaradi poznejšega datuma ameriške distribucije je Jarmuscheva drama Večna ljubimca v igri za nagrade šele letos.

Nagrade, ki jih dan pred podelitvijo oskarjev delijo v zelo neformalnem razpoloženju (naslednje leto: na plaži v Santa Monici), so kljub temu v zadnjih letih postale vsaj deloma zanesljiv barometer tega, kateri filmi bodo izstopali, ko bo čas za "večje" filmske nagrade.

In iz letošnjega seznama nominirancev lahko razberemo, da bomo do februarja očitno še velikokrat omenjali filma Fantovska leta Richarda Linklaterja in Birdmana Alejandra Gonzálesa Iñárrituja.


Najvišje je poletela Iñárritujeva črna komedija o odcvetelem zvezdniku, ki se spopada s krizo identitete: Birdman je nominiran v šestih kategorijah, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in seveda igralca v glavni vlogi (Michael Keaton). Najbližje za petami so mu s po petimi nominacijami vsak Fantovska leta, "življenjski projekt" Richarda Linklaterja, ki je nastajal dolgih 12 let, novodobni film noir Dana Gilroya Nightcrawler, in biografski film Selma; v njem je Ava DuVernay prikazala Martina Luthra Kinga v prelomnem trenutku boja za državljanske pravice.


Poleg Fantovskih let, Birdmana in Selme sta v boju za nagrado za najboljši film še dva, ki smo ju pravkar lahko videli na festivalu Liffe: drama Ljubezen je čudna reč (Love is Strange), ki tematizira težave priletnega gejevskega para, ki po letih zveze naposled skoči v zakonski stan, in pa Ritem norosti (Whiplash), ki v ospredje postavi odnos med zagnanim mladim bobnarjem in njegovim tiranskim profesorjem.


Štirje izmed teh filmov so v igri tudi za nagrado za najboljšega režiserja: Iñárritu, DuVernayeva, Linklater in Damien Chazelle so se prebili v ožji izbor, namesto Ire Sachsa (Ljubezen je čudna reč) pa je peto mesto zasedel David Zellner, za film Kumiko, The Treasure Hunter (njegova protagonistka, igra jo Rinko Kikuchi, verjame, da je stara videokaseta filma Fargo zemljevid do skritega zaklada).

V izboru nominirancev za najboljšega igralca so se Michaelu Keatonu (Birdman) pridružili še Andre Benjamin (Jimi: All Is By My Side), Jake Gyllenhaal (Nightcrawler), John Lithgow (Ljubezen je čudna reč) in David Oyelowo (Selma).

Tudi na ženski strani iste nagrade srečamo znana imena: Marion Cotillard (Priseljenka), Rinko Kikuchi (Kumiko, The Treasure Hunter), Julianne Moore (Still Alice), Jenny Slate (Obvious Child) in Tilda Swinton (Večna ljubimca).

Čeprav je morda rahlo presenetljivo, da Ellar Coltrane ni bil nominiran za svojo vlogo v Fantovskih letih, pa je žirija zato opazila oba njegova filmska starša, torej Ethana Hawka in Patricio Arquette v stranskih vlogah.

Poleg Arquettove so najboljše igralke v stranskih vlogah še Jessica Chastain (A Most Violent Year), Carmen Ejogo (Selma), Andrea Suarez Paz (Stand Clear of the Closing Doors) in Emma Stone (Birdman). Med moškimi Ethanu Hawku konkurirajo Riz Amed (Nightcrawler), Alfred Molina (Ljubezen je čudna reč), Edward Norton (Birdman) in J. K. Simmons (Ritem norosti).

Znanilci tujejezičnega oskarja?
Tudi v mednarodni kategoriji tujih filmov so taki, ki jih pri nas že poznamo: Višja sila (Švedska), Ida (Poljska), Leviatan (Rusija), Mamica (Kanada), Pod kožo (VB) in Norte, End of History (Filipini).

Big Eyes, film, v katerem Tim Burton predstavi slikarja Margaret in Walterja Keana, si je izboril nominacijo za najboljši scenarij (napisala sta ga Scott Alexander and Larry Karaszewski). Drugi kandidati v sekciji so J. C. Chandor (A Most Violent Year), Dan Gilroy (Nightcrawler), Jim Jarmusch (Večna ljubimca) ter Ira Sachs in Mauricio Zacharias (Ljubezen je čudna reč).

Nova filma Bennetta Millerja in Paula Thomasa Andersona - govorimo seveda o dramah Foxcatcher in Inherent Vice - se za nagrade sicer ne moreta potegovati (imata previsoka proračuna), dobita pa zato vsak svojo posebno nagrado. Foxcatcher dobi priznanje za posebne presežke (v preteklosti so ga denimo podelili 21 gramom). Anderson in njegova direktorica castinga Cassandra Kulukundis bosta prejela nagrado Roberta Altmana.