Največji magnet festivala je že tradicionalno sklepni dan sobota, ko popoldne pred podelitvijo nagrad mine v znamenju parade zombijev, tekmovanja v kričanju, žive glasbe na Glavnem trgu in vsesplošne zabave. Foto: BoBo
Največji magnet festivala je že tradicionalno sklepni dan sobota, ko popoldne pred podelitvijo nagrad mine v znamenju parade zombijev, tekmovanja v kričanju, žive glasbe na Glavnem trgu in vsesplošne zabave. Foto: BoBo
Metropolis
Metropolis je brezčasen distopični film, postavljen v futuristično urbano okolje, ki se ukvarja z razkolom med delavskim razredom in kapitalističnimi upravitelji. V glavnih vlogah so nastopili Alfred Abel kot voditelj mesta, Gustav Fröhlich kot njegov sin, ki skuša posredovati med elito družbe in delavci, prej povsem neznana Brigitte Helm kot delavka čistega srca Maria in njena sprevržena robotska različica ter Rudolf Klein-Rogge kot nori znanstvenik, ki ustvari robota. Gre za ekstravaganten film z najdražjo produkcijo svojega časa. Po ocenah naj bi stal več kot pet milijonov tedanjih mark, s čimer ga štejejo za prvi visokoproračunski znanstvenofantastični film. Snemanje je trajalo 310 dni, pri njem je sodelovalo 36.000 statistov, skupaj pa je bilo za film narejenih 200.000 kostumov. Foto: Televizija Slovenija
Za hudega mačka (v ospredju) se tudi letos poteguje šest celovečercev. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Horvat (na sredi) je kot programski vodja že leta "krmar" Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Foto: MMC RTV SLO
Iron Sky
Ker kot žirant na festival prihaja režiser Timo Vuorensola, bomo lahko videli tudi daljšo, režiserjevo različico znanstvenofantastične satire Iron Sky. Film bo v Ljutomeru "zastopal" tudi Jani Novak (Laibach), s katerim je seveda povezana tudi projekcija glasbenega dokumentarca Liberation Day, prav tako del programa. Foto: EPA
Festival vsako leto ponudi tudi povsem novo likovno podobo. Letos so med žive mrtvece inkorporirali tudi slikovito ljutomersko cerkev; podobo je oblikoval Miha Kosmač / Planet Rick. Foto: MMC RTV SLO

Ljutomer bo med 11. in 15. julijem že trinajstič prizorišče Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Napovedani osrednji gost, ameriški mojster grozljivke George A. Romero, je obisk sicer odpovedal - menda ga čaka manjši zdravstveni poseg - oziroma ga prestavil na prihodnje leto, se pa zato v Prlekijo z otvoritvenim filmom simbolno vrača Fritz Lang. Metropolis bo festival naznanil v restavrirani različici iz leta 2010 ob spremljavi Mitje Reichenberga na klavirju.

Grossmannov festival nas bo sicer letos strašil z 41 celovečerci in 41 kratkimi filmi iz 29 držav.

Sobota je dan za zombije
Omenjeno število filmov je po besedah programskega vodje Tomaža Horvata rekord ljutomerskega žanrskega festivala, ki vsako leto privabi do 8.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Največji magnet festivala je že tradicionalno sklepni dan, sobota, ko popoldan pred podelitvijo nagrad mine v znamenju parade zombijev, tekmovanja v kričanju, žive glasbe na Glavnem trgu in vsesplošne zabave. Letos bosta program povezovala Tin Vodopivec in Urška Majdič, za žive mrtvece pa bo skrbela maskerka Mateja Naberšnik z ekipo desetih pomočnic.

Infrastruktura se širi
Festival svojemu stalnemu naboru lokacij v središču Ljutomera, med katerimi se obiskovalec lahko sprehodi v desetih minutah, dodaja še platno na Starem trgu, kjer bodo predvajali kratke filme. Glavi trg in kinodvorana ostajata v domeni retrospektiv in tekmovalnega sporeda, v zavetju atrija mestne hiše pa se bodo tudi letos predvajali glasbeni filmi.

Šesterica v boju za hudega mačka
V tekmovalnem programu celovečernih filmov za nagrado hudi maček bodo predvajali šest filmov, od trilerjev do črne komedije in "ultragroze", večinoma ob navzočnosti njihovih avtorjev.
Za naklonjenost žirije se bodo potegovali:
- Sla; r. Severin Eskeland
Norveški kritiki so Slo proglasili za najgrozovitejši film v domači zgodovini; bolj kot na gravž in grozo se sicer naslanja na psihološki teror, ki ga preživlja pisateljica kriminalk, prepričana, da ji grozi nasilen napad.
- Ron Goossens, nizkoproračunski kaskader; r. Steffen Haars, Flip Van der Kuil
Režiserski dvojec se je pozabaval s politično nekorektno, družbenokritično komedijo, ki na muho vzame nizozemsko družbo. Protagonist njune štorije je zapit kaskader, ki skuša lepo igralko osvojiti tako, da jo zalezuje s snemanja na snemanje.
- Nadomestitev; r. Norbert Keil
Protagonistka ugotovi, da lahko svojo skrivnostno odmirajočo kožo nadomesti s kožo drugih ljudi, kar seveda vodi v neslutene grozovitosti. Klasično cronenbergovski "body horror", ki navdih išče tudi v opusu Daria Argenta.
- Deviška noč; r. Roberto San Sebastián
Kri, znoj in druge telesne tekočine brizgajo v nebrzdani španski "splatter komediji", ki je ena izmed letošnjih uspešnic festivalov žanrskega filma. Najstnik skuša izgubiti nedolžnost: vemo, da je v grozljivkah to recept za katastrofo.
- Gozd izgubljenih duš; r. José Pedro Lopes
Iz Portugalske prihaja grozljivka o "gozdu samomorilcev", ki kljubuje splošnim konvencijam žanra in se spogleduje z artfilmom. Zmagovalni film festivala v Bilbau.
- Notranje zlo; r. Andrew Getty
Pred nami je projekt bogatega dediča Andrewa Gettyja, ki ga je uresničeval skoraj 15 let, preden je tragično umrl med postprodukcijo filma, ki ga je potem dokončal producent Michael Luceri. Kultni status zagotovljen?

Še 13 filmov bo mogoče videti v netekmovalnem delu. Dodatnih 41 kratkih filmov so izbrali med več kot 1.300 prijavami, večinoma z gostovanji avtorjev pa bo pospremljenih tudi osem glasbenih dokumentarcev, ki se bodo potegovali za nagrado hrupni maček.

Medtem ko v konkurenci hudih mačkov, ki jih bodo ocenjevali soustanovitelj Bruseljskega mednarodnega festivala fantastičnega filma Guy Delmote, finski režiser in producent Timo Vuorensula in režiser iz Zagreba Kristijan Milić, ni slovenskega predstavnika, bosta v selekciji hrupnega mačka dokumentarec o potovanju tria Širom k svojim koreninam in dokumentarec Pljuni istini v oči, ki ga je o skupini Buldožer posnela Varja Močnik in je prejel nagrado žirije na letošnjem beograjskem festivalu Dok'n'Ritam.

Glasbene filme bodo ocenjevali slovenski publicist in organizator koncertov Igor Vidmar, direktor vinkovškega Festivala dokumentarnega rockfilma Toni Šarič in režiserka Dunja Danial, lanska dobitnica hrupnega mačka. Žirijo za nagrado Slakov hudi maček iz tekmovalnega programa kratkih filmov pa bodo sestavljali direktor in soustanovitelj prvega avstrijskega festivala fantastičnega filma Markus Keuschnigg, belgijski režiser Stephane Everaert ter romunski filmski kritik in pisec Alin Ludu Dumbrava.

Retrospektiva bo posvečena Sergiu Stivalettiju iz Italije, enemu največjih mojstrov posebnih in vizualnih učinkov; prerez njegovega sodelovanja pri okoli 50 filmih bo zajet v štirih filmih. Na festivalu pa se bodo spomnili še flamskega režiserja Harryja Kümla z dvema filmoma, ki bosta po Horvatovem mnenju "kinotečna poslastica za hardcore ljubitelje žanrskega filma".

Glasbeni oddih od groze
Spremljevalni program bo ob uveljavljenih delavnicah in simpoziju Balkan Genre Boost, ki želi postati platforma za režiserje in producente žanrskega filma s tega območja, ponudil tudi predstavitve knjig. V glasbenem delu pa bodo med drugim nastopili raperja Klemen Klemen in N'Toko, francoska zasedba Banane Metalik in hrvaški Psihomodo pop.

Ljutomer spet piše slovensko zgodovino filma
Tudi tokrat ne bo šlo brez tekmovanja za vinskega šampiona, še zlasti pa so v Ljutomeru veseli, da bo tamkajšnja gimnazija jeseni v okviru gledališko-filmske smeri kot prva v Sloveniji začela izobraževati dijake o filmu. Med 32 bodočimi dijaki je gotovo tudi kak, ki bo nadaljeval štafeto Grossmannovega festivala, si obeta sedanja ekipa.