Optimistični televizijski kritiki Elizabeth Moss za naslednje leto napovedujejo še en emmy, tokrat za vlogo v Kitajskem dekletu. Foto: IMDb
Optimistični televizijski kritiki Elizabeth Moss za naslednje leto napovedujejo še en emmy, tokrat za vlogo v Kitajskem dekletu. Foto: IMDb
Skrivnost jezera
Igralski zasedbi se pridruži tudi močno spremenjena Nicole Kidman. Foto: IMDb

Elisabeth Moss, ki je ta trenutek v središču pozornosti po zaslugi serije Deklina zgodba, je za vlogo detektivke Robin Griffin v prvi sezoni nadaljevanke Skrivnost jezera (Top of the Lake) leta 2014 dobila zlati globus. Novozelandska oskarjevka Jane Campion je, tako kot prejšnjič, scenaristka in režiserka tudi v drugi sezoni, zgodbo so iz fiktivnega novozelandskega mesteca preselili v Avstralijo, igralski ekipi se je posledično pridružila še najbrž najprepoznavnejša avstralska igralka - Nicole Kidman. Poleg omenjenih dveh so v osrednji igralski zasedbi še Gwendoline Christie, David Dencik, Alice Englert in Ewen Leslie.
Prvi del Skrivnosti jezera: Kitajsko dekle lahko danes ob 21.40 ujamete na prvem programu nacionalke, naslednjih pet pa v novembrskih sobotah.


Nadaljevanko so prikazali na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu, in to je bilo prvič, da so na enem najprestižnejših festivalov, ki je sicer skoraj izključno namenjen filmski in ne televizijski produkciji, predvajali nadaljevanko.

V čem je kleč Kitajskega dekleta?
Druga sezona se dogaja štiri leta po vrnitvi detektivke Robin v Sydney, ki se želi znova postaviti na noge, a ji ne gre najbolje; še vedno je pod vtisom travmatičnih dogodkov iz prve sezone. Podobno kot prejšnjič se tudi zdaj spopada s šovinizmom na delu: večina njenih sodelavcev pri policiji so sluzavi nadlegovalci ali pa nesposobneži.

Ko morje na slavno plažo Bondi naplavi kovček, v katerem je truplo azijskega dekleta, nihče ne neguje pretiranega upanja, da bodo našli storilca. Robin skuša odkriti žrtvino identiteto in preiskava jo potegne v najtemačnejše kotičke Sydneyja (serija tematizira tudi (ne)moralnost legalne prostitucije). Istočasno se spoprijema z osebnimi težavami in travmatičnimi dogodki iz njene preteklosti - Robin se je pred sedemnajstimi leti odrekla komaj rojeni hčeri, zdaj jo želi najti in bolje spoznati.