Prizor iz filma Delo osvobaja. Foto: RTV SLO
Prizor iz filma Delo osvobaja. Foto: RTV SLO

Festival poteka med 13. in 21. septembrom, poleg Kozoletove pa prinaša še retrospektivo filmov ruskega režiserja Aleksandra Sokurova. V torek je imel Kozole tudi predavanje za študente; sicer pa si bo mogoče ogledati njegove filme, ki so nastali po letu 2000, med njimi tudi mednarodno uspešne Delo osvobaja, Rezervni deli in Slovenka.

To je sicer že druga retrospektiva Kozoletovih filmov v tujini. Leta 2005 je Ameriški filmski inštitut iz Washingtona pripravil retrospektivo njegovih filmov po ZDA in Kanadi. Njegovi filmi so bili takrat prikazani v številnih severnoameriških mestih, od New Yorka, Bostona in Chicaga do Vancouvra v Kanadi.

Na Dunaju tudi dokumentarec Mama Evropa
Po nagradi za življenjsko delo, ki jo je Kozole lani novembra prejel na mednarodnem filmskem festivalu Medfilm Fest v Rimu, je dunajska retrospektiva ponovna potrditev mednarodnega ugleda, ki ga uživa ta slovenski režiser v tujini.

V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov bodo prikazali šest del, med njimi tudi slovenski film Mama Evropa režiserke Petre Seliškar, ki se je predtem predstavil na festivalih v Sarajevu in Prizrenu, januarja pa bo prikazan tudi na prestižnem filmskem festivalu v Rotterdamu.