V tekmovalnem programu filmskega festivala v Plznu se bo za nagrado potegoval tudi Družinski film Olma Omerzuja. Foto: Liffe
V tekmovalnem programu filmskega festivala v Plznu se bo za nagrado potegoval tudi Družinski film Olma Omerzuja. Foto: Liffe

Navdušen [sem] nad reakcijami gledalcev, med katerimi se je že takoj po prvi projekciji vzpostavil kritičen dialog in vprašanje o tem, ali je zgodba filma zgodovinsko resnična ali konstrukt še ene teorije zarote. S tem je moj avtorski namen dosežen

Žiga Virc, režiser filma Houston, imamo problem!
Šiška Deluxe
Šiška DeLuxe je eden izmed filmov, ki jih bodo ob 25-letnici Slovenije predvajali zunaj meja Slovenije v sodelovanju s slovenskimi veleposlaništvi v tujini. Foto: Kolosej

nasploh pa so v tem mesecu deležne številnih projekcij v tujini.

Virc je po premieri svojega filma povedal, da je "navdušen nad reakcijami gledalcev, med katerimi se je že takoj po prvi projekciji vzpostavil kritičen dialog in vprašanje o tem, ali je zgodba filma zgodovinsko resnična ali konstrukt še ene teorije zarote. S tem je moj avtorski namen dosežen". Slovenska premierna projekcija tega igrano-dokumentarnega filma bo 25. aprila ob 20.30 v Kinodvoru, v kinodvorane po državi pa prihaja 5. maja.

Liffe ni edini, ko podeljuje vodomce ...
S filmskega festivala v italijanskem Bolzanu, kjer se je slovenska ekipa predstavila s filmi Jana Cvitkoviča, Janeza Burgerja in Špele Čadež, so slovenski predstavniki odpotovali v češki Plzen, kjer med 15. in 21. aprilom poteka festival Finale Plzen. Zanimivo je, da v okviru tega festivala podeljujejo vodomce, se pravi enako glavno nagrado kot na ljubljanskem Liffu.

V tekmovalnem programu plznskega festivala se bo zanj potegoval tudi Družinski film Olma Omerzuja. V festivalski sekciji Festival Zoom, ki predstavlja zmagovalne filme nacionalnih festivalov, bodo predvajali Idilo Tomaža Gorkiča, ki je na lanskem Festivalu slovenskega filma (FSF) osvojila kar štiri vesne. V sekciji čeških koprodukcij se obeta še projekcija Cvitkovičeve komedije Šiška DeLuxe.

V Plznu so predstavniki filmskih skladov in centrov iz Madžarske, Hrvaške, Slovenije, Poljske in Furlanije-Julijske krajine spregovorili še o financiranju manjšinskih koprodukcij. V sklopu festivala tradicionalno potekajo tudi predstavitve oziroma pitching filmskih projektov, ki so še v fazi razvoja ali predprodukcije. Ob čeških in slovaških projektih sta bila predstavljena še madžarski in slovenski. Predstavitev je doživel tudi prvenec v razvoju z naslovom Bujenje - gre za igrani film Matjaža Ivanišina, ki ga je pred mednarodnimi strokovnjaki predstavil Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara.

FSF-jevi kratki filmi v Zagrebu
Po zaključku Finala Plzen se v hrvaški prestolnici začnejo 25. Dnevi hrvaškega filma, v okviru katerih se bo predstavil Festival slovenskega filma. Obetajo se projekcije devetih letošnjih kratkih filmov po izboru direktorja festivala v Portorožu Igorja Prassla.

Ta pa bo kot direktor mednarodnega festivala animiranega filma Animateka v prvih dneh maja slovenske animirane filme skupaj s 14 predstavniki iz Slovenije pospremil še na Višegrad Animation Forum (VAF). Gre za pobudo stanovskih društev s področja animiranega filma iz Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske in Slovenije. Soustanovni član te pobude, katere osrednji dogodek je predstavitev kratkih animiranih filmov v nastajanju, je tudi Društvo slovenskega animiranega filma (:D'SAF!).

V sekciji kratkih animiranih filmov pa bo Tina Zadnik, podiplomska študentka Visoke šole za umetnost UNG, predstavljala projekt Še eno! / One more!. V sekciji animiranih televizijskih serij bo Grega Mastnak predstavljal svoj projekt Princ Ki-Ki-Do, ki nastaja v produkciji zavoda OZOR, s sofinanciranjem Slovenskega filmskega centra in RTV-ja.

Poosamosvojitvena domača filmska produkcija
V istem času kot Dnevi hrvaškega filma, torej od 21. do 24. aprila, se bodo v kinu Lumiere, ki velja za najlepši kino v Bratislavi, začeli Dnevi slovenskega filma. Ti bodo junija potekali še v Argentini, Limi in Urugvaju, septembra pa v Braziliji in na Madžarskem. Letos, ob 25-letnici Slovenije, je napovedan niz posebnih dogodkov Slovenskega filmskega centra, ki ga organizirajo v sodelovanju s slovenskimi veleposlaništvi v tujini.

V okviru Dnevov slovenskega filma se obetajo projekcije naslednjih igranih celovečercev: Petelinji zajtrk (2007), Oča (2010), Srečen za umret (2013), Razredni sovražnik (2013) in Šiška DeLuxe (2015). Tem bo delal družbo še dokumentarni film Aleksandrinke (2011), prvikrat zunaj Slovenije pa bo predvajana restavrirana različica Sedmine Matjaža Klopčiča.

Navdušen [sem] nad reakcijami gledalcev, med katerimi se je že takoj po prvi projekciji vzpostavil kritičen dialog in vprašanje o tem, ali je zgodba filma zgodovinsko resnična ali konstrukt še ene teorije zarote. S tem je moj avtorski namen dosežen

Žiga Virc, režiser filma Houston, imamo problem!