Že v sredo se je slovenski film prvič predstavil tudi v Evropski  banki za obnovo in razvoj v Londonu. Prikazali so celovečerni film Šanghaj režiserja Marka Naberšnika, ki je nastal v produkciji Arsmedie, so še sporočili s SFC-ja. Foto: BoBo
Že v sredo se je slovenski film prvič predstavil tudi v Evropski banki za obnovo in razvoj v Londonu. Prikazali so celovečerni film Šanghaj režiserja Marka Naberšnika, ki je nastal v produkciji Arsmedie, so še sporočili s SFC-ja. Foto: BoBo

Slovenski filmski center (SFC) ima svojo stojnico ob stojnici Hrvaškega avdiovizualnega centra, povezuje ju skupna podoba in s tem se nadaljuje povezovanje obeh držav, ki ga obe inštituciji imata še z drugimi državami v paviljonu tržnice v Cannesu.

Koncept obeh glavnih inštitucij na področju avdiovizualnega na Hrvaškem in v Sloveniji je regionalno povezovanje, ki poteka tako pri produkciji kot promocije. Hrvaška se je tržnici kratkih filmov v Clermont Ferrandu pridružila prva, za njo pa še Češka, Poljska, Romunija, leta 2013 Litva in letos še Slovenija.

Za to priložnost je SFC izdal katalog kratkih filmov, ki obsega pregled produkcije od leta 2010 do 2013 ter filme iz leta 2014, tudi tiste, ki bodo dokončani do pomladi. Katalog kratkih filmov spremlja DVD s filmi iz leta 2013, ki so najzanimivejši za mednarodne festivale, predstavniki le-teh pa so množično zastopani v Clermont Ferrandu.

Ob kompilaciji, ki vsebuje kratke igrane, animirane in eksperimentalne filme, bo na ogled tudi DVD-kompilacija slovenskega animiranega filma iz zadnjih let, ki jo je izdalo Društvo slovenskega animiranega filma, ter DVD-kompilacija filmov študentov ljubljanske AGRFT, na kateri so študentski filmi iz leta 2010-2013, ki so bili izbrani za katalog kratkih filmov.