Peter Sellers je kot nerodni inšpektor Clouseasu lik Herberta Loma (na fotografiji na levi) spravljal ob pamet. Foto: Studio MGM
Peter Sellers je kot nerodni inšpektor Clouseasu lik Herberta Loma (na fotografiji na levi) spravljal ob pamet. Foto: Studio MGM

Leta 1917 v Pragi rojeni igralec (njegovo rojstno ime je bilo Herbert Charles Angelo Kuchacevich ze Schluderpacheru), ki je nato uspešno kariero zgradil v Londonu - Češkoslovaško je zapustil ob začetku druge svetovne vojne -, je skupaj s Petrom Sellersom igral v več filmih o Rožnatem panterju, prevzel je vlogo razdražljivega šefa Sellersovega inšpektorja Clouseauja.

Lom je v svoji šest desetletij trajajoči karieri igral v več kot 100 filmih, med drugim tudi v klasikah The Ladykillers, Spartak in El Cid. Prvič se je na platnu po študiju na Kraljevi akademiji dramskih umetnosti pojavil v filmu Mein Kampf - My Crimes iz leta 1940. Dvakrat je upodobil Napoleona Bonaparteja, enkrat v filmski adaptaciji Tolstojeve klasike Vojna in mir, v kateri se je pojavil ob Audrey Hepburn in Petru Fondi, pa v The Young Mr Pitt.

Vloga Dreyfusa dvorezen meč
V vlogi policijskega nadzornika Dreyfusa je prvič nastopil leta 1964 v filmu A Shot In The Dark, njegov lik je od filma do filma zaradi nesposobnosti inšpektorja Clouseauja postajal bolj nevrotičen. "Vloga je bila kot od boga poslana. A hkrati je bil to dvorezen meč, saj so me ljudje začeli povezovati z Dreyfusom," je Lom povedal ob neki priložnosti.

Poleg igre je napisal tudi dva romana: Enter A Spy (1971) in Dr. Guillotine (1993).
V zadnjih desetletjih je sodeloval z Davidom Cronenebergom v filmski priredbi romana Stephena Kinga The Dead Zone.

Lom se je leta 1948 poročil z Dino Schea, s katero sta se ločila leta 1971, hčer pa je imel z lončarko Brigitte Appleby.

Njegovi sorodniki so sporočili, da je umrl mirno, v spanju.