Leta 1938 je Deanna Durbin nastopila v filmu Mad About Music, ki je bil nominiran za oskarja. Foto:
Leta 1938 je Deanna Durbin nastopila v filmu Mad About Music, ki je bil nominiran za oskarja. Foto:
Deanna Durbin
Deanna Durbin se je iz filmskega sveta umaknila le trinajst let po tem, ko je posnela prvi film. Leta 1950 se je poročila s filmskim producentom in režiserjem Charlesom Henrijem Davidom, s katerim sta se preselila v vas na obrobju Pariza. Foto: Wikipedia

Leta 1947 je bila celo najbolj plačana zvezdnica v ZDA, kljub temu pa se je dobro leto pozneje umaknila iz soja žarometov, stara komaj 27. Pred kamere je prvič stopila leta 1936 v filmu Every Sunday, kjer se je pridružila Judy Garland.
Rodila se je leta 1921 kot Edna Mae Durbin v Winnipegu v Kanadi. Obetavno igralko je pod okrilje vzel producent Joe Pasternak. Leta 1937 je bil za oskarja nominiran Three Smart Girls, prvi film, ki ga je posnela za produkcijsko hišo Universal Studios. Prav njeni filmi so bili tisti, ki naj bi v poznih tridesetih letih studio rešili pred bankrotom.
Leta 1936 se je potegovala za vlogo Sneguljčice, a jo je Walt Disney zavrnil, češ da deluje preveč zrelo za vlogo. Leta 1939 je z Mickeyjem Rooneyjem prejela nagrado Akademije mladih za pomemben prispevek pri vnosu mladostniškega duha na filmsko platno. Leta 1946 je bila s 323.477 dolarji honorarja druga najbolje plačana igralka v ZDA, pred njo je bila le Bette Davis.
Med ljubitelji igralke je bil tudi Winston Churchill, ki si je njene filme ogledal, preden so prišli na redni spored britanskih filmov. Ana Frank pa je imela Deannino fotografijo na steni skrivališča na podstrešju hiše v Amsterdamu.
Zgodnje slovo od filmskega platna
Deanna Durbin se je izogibala medijske pozornosti, v intervjuje je le redko privolila. Leta 1958 je medijem poslala izjavo, v kateri je zapisala, da je snemanje filmov nikoli ni osrečevalo. "Z liki, ki sem jih morala igrati, nisem imela veliko skupnega. Tako kot tudi drugi predstavniki moje generacije ne."