"Sem velik oboževalec franšize. Ko smo snemali Otok lobanj na Havajih, smo šli vsi gledat Spectre. Preprosto obožujem vse, od glasbe do mitskosti Bonda. Vse skupaj obožujem," je Tom Hiddleston pred časom povedal za Sunday Times. "Če bi kdaj na moja vrata potrkali s ponudbo, bi bila to izjemna priložnost. In zelo dobro se zavedam fizične napornosti službe. Ne bi je jemal zlahka." Foto: Reuters
Spectre
Kritiki so si enotni: Daniel Craig je v že malce opešano, klišejsko vlogo Bonda vnesel novo svežino in duha.

Sam Mendes, ki je režiral najnovejši dve bondiadi, Skyfall in Spectre, je na okrogli mizi v okviru festivala Hay poudaril, da "izbira naslednjega Bonda ni demokratičen proces", češ da je odločitev absolutno v rokah izvršne producentke. "To ni X Factor, ni referendum o EU-ju, ni ljudsko glasovanje. Barbara Broccoli odloči, kdo bo naslednji Bond, in to je konec zgodbe."

Mendes se nepreklicno poslavlja
Znova je tudi potrdil, da naslednjega filma ne bo več režiral, ne glede na to, kakšna izmenjava se zgodi v glavni vlogi: "Moje delo je pripovedovanje zgodb, in če potegnem črto pod vsem skupaj, bi rad ustvarjal zgodbe s kakimi novimi liki." Čeprav je užival v "neverjetni dogodivščini sodelovanja pri Bondovi franšizi, se mu zdi, da je zdaj čas, da se kdo drug izkaže".

Mendesova prva bondiada, Skyfall, je bila silen uspeh tako pri občinstvu kot pri filmskih kritikih; številni so Mendesa pohvalili, da v prej dvodimenzionalne like vnaša novo globino. Lanski Spectre je bil sicer prav tako komercialno uspešen, kritike pa so bile že manj pohvalne, češ da režiser preigrava že videne prijeme.

Lov je odprt
Ugibanja o tem, kateri igralec bo v naslednjem filmu - po desetih letih in štirih filmih - zamenjal "prvega blond Bonda", Daniela Craiga, se v zadnjih mesecih približujejo vrelišču. (Craig je namreč za seboj nedvoumno požgal vse mostove: "Raje si prerežem žile, kot da bi bil še petič Bond," je izjavil.) Ciklično se kot favoriti omenjajo Tom Hiddleston, Aidan Turner, Idris Elba, Damian Lewis in v zadnjem času tudi Jamie Bell, nekoč otroški zvezdnik komedije Billy Eliott.

Stavnice, ki se ukvarjajo s tovrstnimi špekulacijami, so pred kratkim nehale sprejemati stave na Hiddlestona kot naslednjega Bonda: po uspehu BBC-jeve serije The Night Manager, ki se prav tako ukvarja z vohunsko tematiko, je bil Britanec namreč opažen na sestanku s producenti, povezanimi z Bondovo franšizo.

Vsako ugibanje je brezplodno?
A Mendes je prepričan, da bosta identiteti novega režiserja in glavnega igralca, ko bosta končno razkriti, presenečenje za širšo javnost. "Lahko vam zagotovim, da kar koli se bo zgodilo, to ne bo tisto, kar boste pričakovali. V tem je Barbara Broccoli sijajna in tako bo franšiza preživela."

No, vsekakor bi bilo presenečenje, če bi bil novi Bond - ženska. Trenutno se na družbenih omrežjih vse bolj krepi skupina, ki promovira idejo igralke v glavni vlogi; s pomočjo fotomontaže so sestavili tudi plakat z Gillian Anderson na prepoznavno bondovskem ozadju. Ideja je očitno všeč tudi igralki sami, ker je plakat navdušeno retvitala.