Fatih Akin ob lanskem prejetju nagrade Douglasa Sirka na hamburškem filmskem festivalu. Foto: EPA
Fatih Akin ob lanskem prejetju nagrade Douglasa Sirka na hamburškem filmskem festivalu. Foto: EPA

Sprememba je nastala, ker sta se producent filma Marco Mehlitz in prvotno načrtovani režiser odločila prekiniti sodelovanje. Razloga za razhod ni podal nobeden izmed njiju. Sicer pa je David Wnendt znan kot režiser filma, posnetega po knjigi Charlotte Roche, naslovljeni Feuchtgebiete (slov. Mokrišča).

Snemanje z novim režiserjem naj bi se začelo septembra, igralska ekipa za zdaj javnosti še ni razkrita. Ve se le, da bodo film, ki ga napovedujejo za september naslednjega leta, snemali med drugim v Berlinu in Brandenburgu.

Čislani filmar ...
Leta 1973 v Hamburgu rojeni Fatih Akin v filmih pogosto prepleta teme migracij in integracije, kulturne in verske različnosti ter družbene pravičnosti. Svoj zadnji film The Cut, ki govori o usodi Armencev, je posnel lani.

Za dramo Gegen die Wandt (slov. Z glavo ob zid) je leta 2004 na Berlinalu prejel zlatega medveda za najboljši film. Tri leta pozneje je dobil na canskem filmskem festivalu nagrado za najboljši scenarij za film Auf der anderen Seite (slov. Na drugi strani), za katerega je v istem letu prejel še nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament.

... in čislani pisatelj
Avtor mladinskega romana, v izvirniku Tschick, Wolfgang Herrndorf je umrl leta 2013 v starosti 48 let. Čik je njegova večkrat nagrajena uspešnica, ki je doživela tudi uspešno odrsko postavitev. Zgodba sledi Maiku in Andreju, dvema mladima obstrancema, ki se vse poletje brez zemljevida in kompasa vozita skozi vzhodnonemške dežele.

Knjiga, ki je izšla leta 2010, se je v Nemčiji prodala v dveh milijonih izvodov, prevedena pa je v najmanj 30 jezikov, s čimer velja za eno najuspešnejših knjig sodobne nemške literature. V slovenščini je roman izšel leta 2013 pri Cankarjevi založbi v prevodu Braneta Čopa.