Zgodba je povedana skozi oči manj znane soudeleženke v lovu: Maya je mlada agentka Cie, izurjena, da najde in ubije teroriste. Lik, ki ga v filmu upodobi Jessica Chastain, sloni na resnični osebi in je gonilna sila poudarjanja vloge posameznika v večjem, kompleksnejšem načrtu. Foto:
Zgodba je povedana skozi oči manj znane soudeleženke v lovu: Maya je mlada agentka Cie, izurjena, da najde in ubije teroriste. Lik, ki ga v filmu upodobi Jessica Chastain, sloni na resnični osebi in je gonilna sila poudarjanja vloge posameznika v večjem, kompleksnejšem načrtu. Foto:
Poleg Chastainove v filmu igrajo še Jason Clarke, Joel Edgerton, Jennifer Ehle, Mark Strong, Kyle Chandler in Edgar Ramirez.
Lov na Osamo bin Ladna je več kot desetletje zaposloval ves svet in dve ameriški vladi.

Kot verjetno že vsi vemo, je celovečerec oskarjevke Kathryn Bigelow (Bombna misija) dramatiziran prikaz lova na Osamo bin Ladna in predlanske misije, ki je pomenila njegov konec. Preiskovalci senatnega odbora bodo zdaj skušali ugotoviti, ali je obveščevalna agencija ustvarjalcem filma morda dovolila "neprimeren" vpogled v tajno dokumentacijo.

Film, ki je trenutno že nominiran za štiri zlate globuse, že nekaj časa dviguje prah: v odštevanju do ameriških volitev se je v tamkajšnjih medijih vnela polemika, ali je film sploh kaj več kot slabo prikrita propaganda za predsednika Obamo oziroma njegovo ponovno izvolitev. Da bi govorice utišali, so ameriško premiero potisnili na datum po predsedniških volitvah.

Mučenje ključnega in neključnega pomena
Nato je počilo še enkrat: tik pred božičem so se na vodstvo studia Sony v odprtem pismu obrnili trije ameriški senatorji, češ da film podaja "netočno" sliko o tem, da je bilo mučenje ujetnikov ključnega pomena za lociranje in prijetje bin Ladna. Pod pismom so bili podpisani nekdanji predsedniški kandidat John McCain ter člana senatnega odbora Dianne Feinstein in Carl Levin. Prepričani so, da Zero Dark Thirty "jasno implicira, da so bili Cijini prisilni zasliševalski prijemi učinkoviti, ko je šlo za pridobivanje pomembnih informacij v zvezi s kurirjem za bin Ladna, ki je nato ameriške vohune, ne da bi se tega zavedal, pripeljal do skrivališča v Pakistanu".

Avtorja svarita pred jemanjem zunaj konteksta
Bigelowova in scenarist Mark Boal - oba sta bila za Bombno misijo leta 2010 nagrajena z oskarjem - pravita samo, da sta v Zero Dark Thirty vključila "več kontroverznih prijemov in obveščevalskih metod". "Film pokaže, da ni bilo ene same metode, ki bi se ji dalo pripisati zasluge za uspešno končan lov; prav pa tako noben posamezen prizor ne more prikazati celote naporov, ki jih dramatizira film." Mimogrede, naslov je vojaški termin, ki poimenuje nedoločen čas zelo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je zunaj temno (le da ga Američani po navadi izgovarjajo "oh dark thirty"). Bin Ladnovo prebivališče v Abotabadu so ameriški specialci napadli ob pol enih zjutraj.

The Hollywood Reporter poroča, da je odbor v sredo začel preiskavo zapisnikov, ki dokumentirajo komunikacijo med Cijinimi agenti na eni ter Bigelowovo in Boalom na drugi strani. V okviru iste preiskave bodo skušali ugotoviti še, ali je "Cijino osebje odgovorno za neusmiljen prikaz zasliševalskih postopkov in še posebej za implikacijo, da so bili ti uspešni".

Še pred oskarji tudi pri nas
Predstavnik studia Sony je za omenjeno ameriško revijo povedal le, da so kot ameriški distributer Zero Dark Thirty "na ta pomembni film ponosni" in da ga v celoti podpirajo. Film, ki bo pri nas naslovljen 00:30 - Tajna operacija, na slovenska velika platna prihaja 17. januarja.