Javier Bardem, ki je goyo posvetil svoji soprogi Penelope Cruz in novorojenemu sinu, se bo za oskarja 'spopadel' tudi s Colinom Firthom iz Kraljevega govora. Foto: EPA
Javier Bardem, ki je goyo posvetil svoji soprogi Penelope Cruz in novorojenemu sinu, se bo za oskarja 'spopadel' tudi s Colinom Firthom iz Kraljevega govora. Foto: EPA
Agusti Villaronga, režiser in producent filma, je Pa Negre opisal kot film, ki prikazuje 'moralni propad, ki ga pri civilistih povzroči vojna'. Foto: EPA
Španska kulturna ministrica Angeles Gonzalez-Sinde in direktor Španske filmske akademije v odhajanju Alex de la Iglesia sta na rdeči preprogi pozabila na nesoglasja. Foto: EPA

Zgodba o odraščanju v času po vojni, katere naslov se nanaša na družbo, v kateri so revni jedli črni, bogati pa beli kruh, je dobil devet nagrad, med njimi za najboljši film in za najboljšo režijo (Agusti Villaronga). A filma niso videli še skoraj nikjer drugje kot v Kataloniji, kjer je nastal, saj še čaka na zanimanje tujih distributerjev.

Goyo za najboljšega igralca je dobil Javier Bardem za vlogo v filmu mehiškega režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja Ču do vi to. Za omenjeno vlogo je Bardem slavil že lani v Cannesu. Bardem je nagrado posvetil svoji soprogi Penelope Cruz in njunemu novorojencu, ki mu, kot je povedal, "vsak dan zbudi srce in nasmeh".

Tako Bardem kot Colin Firth, ki je na isti večer dobil bafto za najboljšega igralca v Kraljevem govoru, se bosta "spopadla" v kategoriji za najboljšega igralca na oskarjih. Kraljev govor, veliki zmagovalec Baft, je dobil je tudi goyo za najboljši evropski film.

Film Pa Negre je igralske nagrade prinesel še Nori Navas v glavni vlogi, stranski igralki Laii Marull in najbolj obetavnima igralcema Francescu Colomerju in Marini Comas. Najboljši stranski igralec je postal Karra Elejalde iz filma Tambien la Lluvia (Še dež), zgodbi o sporih glede vode v Boliviji, ki jo je posnel Iciar Bollain. Goyo za najboljši hispanoameriški film je dobil čilski režiser Matias Bize za film La Vida de los Peces (Življenje rib).

To je bila 25. jubilejna podelitev goy, ki jih vsako leto podeljuje Španska filmska akademija, zaznamoval jo je odstop direktorja akademije Alexa de la Iglesie pred nekaj dnevi zaradi "zakona Sindejeve". Zakon, poimenovan po španski kulturni ministrici (in nekdanji predsednici filmske akademije) Angeles Gonzalez-Sinde, naj bi namreč uvedel nove ukrepe, s katerimi naj bi pred spletnimi pirati zaščitili avtorske pravice in za zdaj še čaka na potrditev v parlamentu.

Na podelitvi goy je de la Iglesia v svojem govoru lobiral za tržni model, ki bi spoštoval tako pravice uporabnikov spleta kot umetnikov, in filmsko industrijo pozval, naj se ne boji spleta, v katerem po njegovem mnenju tiči odrešitev španske filmske industrije.

Med podelitvijo je pred madridsko kraljevo opero, kjer je potekala, protestiralo okrog 200 nasprotnikov omenjenega zakona, ki ga mnogi vidijo kot neposreden napad na nevtralnost spleta in odziv na ameriške pritiske. Protestniki so ministrico, pa tudi Javierja Bardema, ki je v časniku El Pais pred dnevi zagovarjal zakon, izžvižgali, mnogi so proti rdeči preprogi metali tudi jajca.