Film Ta nora 80a se začne tam, kjer se je sklenil film Fantovska leta, ki je nastal leta 2014. Toda hkrati so Ta nora 80a
Film Ta nora 80a se začne tam, kjer se je sklenil film Fantovska leta, ki je nastal leta 2014. Toda hkrati so Ta nora 80a "duhovno nadaljevanje" Linklaterjeve kultne klasike Zadeti in zmedeni iz leta 1993. Foto: IMDb
Odprto morje
"Lampeduso sem prvič obiskal jeseni leta 2014, da bi tam posnel desetminutni film, ki bi bil nato prikazan na mednarodnih festivalih. Želja producentov je bila ustvariti kratek, urgenten film, ki bi ponudil drugačno podobo Lampeduse leni in vase zazrti Evropi, katere predstava razraščajoče se migracijske krize je bila zbegana in popačena," pravi avtor filma Odprto morje Gianfranco Rosi. Foto: Kinodvor

Do 4. julija se bodo v sklopu Kinodvorišča zvrstile še štiri premiere, program pa bo zaokrožila predstavitev sveže slovenske kratkometražne produkcije Naši kratki.

Žurerska komedija z malo bejzbola in veliko piva
Richard Linklater slovi kot kronist čudovite vsakdanjosti, njegova žurerska komedija z malo bejzbola in veliko piva Ta nora 80a se začne tam, kjer so se sklenila Fantovska leta, film iz leta 2014.

Toda hkrati so Ta nora 80a "duhovno nadaljevanje" Linklaterjeve kultne klasike Zadeti in zmedeni iz leta 1993, ki zamenja 70. za 80. leta in srednješolsko negotovost za bežen, a slasten občutek nepremagljivosti, ki zaznamuje zgodnja študijska leta, so zapisali v Kinodvoru.

Po uvodni projekciji bo za glasbeni izbor poskrbel Mike, avtor oddaje Leteči pilot Radia Študent in poznavalec ameriške popkulture.

Projekcije se bodo vsak dan začele ob 21.30. Vhod na Kinodvorišče je mogoč skozi Kinodvorovo dvorano, v primeru dežja pa bodo projekcije ob isti uri v dvorani.


Humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija

Ta nora 80a bodo na sporedu Kinodvorišča do 13. junija, ko bodo začeli predvajati film Odprto morje, letošnjega velikega nagrajenca Berlinala. Režiral ga je dokumentarist Gianfranco Rosi, ki je leto dni preživel na otoku Lampedusa, da bi begunsko krizo osvetlil iz nove perspektive, skozi oči majhne otoške skupnosti. Humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija, ampak za mnoge vsakdanja realnost in trajno spremenjen način življenja, je Rosijevo sporočilo.

Šest moških na jahti sredi morja
22. junija v Kinodvorišče prihaja film Chevalier prve dame mladega grškega filma Athine Rachel Tsangari. Najnovejše delo Tsangarijeve vzame pod drobnogled moško tekmovalnost, skupinsko dinamiko in krizo srednjih let. Šest moških na razkošni jahti sredi Egejskega morja sklene odigrati igro, v kateri se bo veliko primerjalo in merilo. Najboljši si bo na mezinec nadel pečatni prstan zmagoslavja, tako imenovani chevalier.

Naši kratki in Otožno dekle
Predstavitev sveže slovenske kratkometražne produkcije Naši kratki bo na sporedu 27. junija. Prikazani bodo filmi Vdih Blaža Završnika, Dobro unovčeno popoldne Martina Turka ter Hiške Darka Sinka in Matjaža Ivanišina. Projekcije bodo pospremili pogovori z ustvarjalci.

Na Kinodvorišču bo na ogled še film o prvi dami rokenrola Janis Joplin v režiji in po scenariju Amy J. Berg. Film Janis Joplin: Otožno dekle je - kot so zapisali v Kinodvoru - "ganljiv, poglobljen portret glasbene ikone, ki je na odru izpela lastno bolečino in s svojo nekonvencionalno držo tlakovala pot sodobnim glasbenim upornicam". Po projekciji bo obiskovalce na zabavi Flower Power Radia Študent razgibal DJ Oskar Model.

Zamenjava klanskih za korporacijske ideale
Projekcija filma Ryuzo in sedem veličastnih v režiji Takeshija Kitana bo 4. julija sklenila letošnje Kinodvorišče. Japonski mojster gangsterskega filma ter čudovito stiliziranega in čudaškega nasilja se v omenjenemu filmu vrača k mešanici komike in boja, ki jo je izpilil v filmu Zatoiči. V filmu Ryuzo in sedem veličastnih je soočil ostarele pripadnike jakuz in novodobne jakuze, ki so klanske ideale zamenjale za korporacijske.