Film Zapelji me je do zdaj prejel nagrado za najboljšo režijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in posebno omembo na Varšavskem filmskem festivalu. Foto: Marko Kočevar
Film Zapelji me je do zdaj prejel nagrado za najboljšo režijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in posebno omembo na Varšavskem filmskem festivalu. Foto: Marko Kočevar
Prizor iz filma
Te dni se film predstavlja v Bergamu in Sofiji. Foto: Marko Kočevar

V Sofiji se je že začel tamkajšnji 18. mednarodni filmski festival, v sklopu katerega se Zapelji me predstavlja v tekmovalni sekciji Balkan. Za istoimensko nagrado se na festivalu, ki se bo končal 16. marca, poteguje še z osmimi drugimi filmi iz regije.
Šantićeva zgodba o mladih ljudeh, ki edino zavetje najdejo drug v drugem, a jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani, je uvrščena tudi v tekmovalni program festivala avtorskega filma v Bergamu. Filmsko dogajanje v italijanskem mestu se bo končalo v nedeljo.
Film, ki je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za režijo, se aprila odpravlja še na festival srednje- in vzhodnoevropskega filma goEast, ki je namenjen predvsem prvencem. V tekmovalnem programu se bo v Wiesbadnu predstavil med 9. in 15. aprilom.
Uvrščen je še v sklop dveh retrospektiv, in sicer Panorama Europe Festivala, ki bo med 4. in 14. aprilom potekal v New Yorku, ter sekcijo ZOOM festivala v Plzenu, ki se bo letos med 27. aprilom in 3. majem osredotočal na slovensko kinematografijo.
Iskanje zatočišča in korenin
Zgodba filma – kmalu ga bomo lahko videli tudi v slovenskih kinematografih - sledi Luki (igra ga Janko Mandić), ki odhaja iz mladinskega doma, edinega zatočišča, kjer je brez sorodnikov preživel zadnjih devet let. Odloči se poiskati, kje je pokopan njegov oče. Najde si službo in zaplete v razmerje z živahno Ajdo (Nina Rakovec), medtem ko odkriva šokantno družinsko skrivnost. Ljubezen do Ajde, ki je z izkazovanjem pravih občutkov previdna, je za Luko po dolgem času edino pravo zatočišče. V filmu nastopajo še Nataša Barbara Gračner, Peter Musevski, Dario Varga, Primož Pirnat in Gregor Zorc.