"Kaj ko bi živeli vsi skupaj je ravno tiste vrste film, kakršnega pri hollywoodski produkciji številni pogrešajo," je o filmu zapisal eden izmed ameriških recenzentov. Foto: Kinodvor
Na stara leta, ko spomin ne dela več, kot bi moral, ko srce upeha hitreje kot pred leti, bi se moral dom upokojencev zdeti prava izbira za štiri ostarele prijatelje - pa ni tako. Foto: Kinodvor

Če vam je zaplet filma znan, bo to zato, ker je film režiserja Stéphana Robelina, Et si on vivait tous ensemble?, ljubljanski Kinodvor prevajal pod neposredneje prevedenim naslovom Kaj ko bi živeli vsi skupaj. Če ste ga zamudili takrat, bo TV Slovenija film danes ob 20.10 predvajala na prvem programu.

Annie (Geraldine Chaplin), Jeanne (Jane Fonda), Claude (Claude Blanchard), Albert (Pierre Richard) in Jean (Guy Bedos) so najboljši prijatelji že 40 let. Jean je priložnostni revolucionar, ki uživa lagodno meščansko življenje z ženo Annie, upokojeno psihiatrinjo. Albert je bonvivan, poročen z energično Američanko Jeanne, nekdanjo profesorico filozofije. Claude je neutrudni ženskar, ki se zadnja leta druži predvsem s prostitutkami.

Vsak izmed njih se po svoje spopada s težavami poznejših let, a ker jih misel na dom za ostarele ne navdušuje, se uprejo in odločijo, da bodo zaživeli skupaj. Da bi si olajšali vsakdanje življenje, najamejo mladega študenta etnologije Dirka (Daniel Brühl) … in njihova avantura se lahko začne.

Uradni sklepni film festivala v Locarnu je komična drama o vprašanju, ki ga le redko slišimo med starejšimi: "Kaj ko bi živeli vsi skupaj?" Obenem gre tudi za prvi francosko govoreči film Jane Fonda po Vse gre dobro (Tout va bien) Jean-Luca Godarda iz leta 1972.

V Kinodvoru so predlani na temo filma pripravili tudi enega svojih "pogovorov ob kavi". V celoti si ga lahko ogledate spodaj.