Film veliko pozornosti posveti temu, kako je Jobs ravnal s svojo nekdanjo punco Chrisann in njuno hčerko, Liso. V zapriseženem pričanju je lagal, da je imela Chrisann številne spolne partnerje, on sam pa da je sterilen, zato preprosto ni mogoče, da je Lisin oče. Šele ko ga je test očetovstva postavil na laž, je otroka priznal. In tudi ko je njegova
Film veliko pozornosti posveti temu, kako je Jobs ravnal s svojo nekdanjo punco Chrisann in njuno hčerko, Liso. V zapriseženem pričanju je lagal, da je imela Chrisann številne spolne partnerje, on sam pa da je sterilen, zato preprosto ni mogoče, da je Lisin oče. Šele ko ga je test očetovstva postavil na laž, je otroka priznal. In tudi ko je njegova "teža" po letu 1980 z 20 milijonov poskočila na 200 milijonov, je bivši partnerki in hčerki še vedno plačeval le po 500 dolarjev na mesec. Foto: EPA
Steve Jobs
The Hollywood Reporter je poročal, da so s prve, interne projekcije številni Applovi uslužbenci odkorakali, saj film Jobsa res ne prikaže v najlepši luči.

Večkrat nagrajeni avtor dokumentarcev Alex Gibney je sklenil, da je čas za razmislek o vseh kontradikcijah v življenju Steva Jobsa, perfekcionista z neverjetnim delovnim etosom, ki pa svojih prijateljev, družine in sodelavcev ni vedno obravnaval ravno vzorno.

"Osredotočenost budističnega meniha, a brez empatije"
Dokumentarec Steve Jobs: The Man in the Machine, ki v ameriške kinematografe prihaja v začetku septembra, ne prinaša nobenih novih biografskih podatkov ali odkritij - podčrta pa velikanski razkorak med človekom, ki je nekoč razmišljal o tem, da bi postal budistični menih, in poslovnežem, ki je zanikal očetovstvo svojega prvega otroka, prvim móžem podjetja, ki je kitajskim delavcem za sestavljanje iPhonov plačevalo drobiž in kljub bajnemu zaslužku krčilo svojo dobrodelno dejavnost.

"Sposoben je bil koncentracije, kakršno imajo menihi, ne pa tudi njihove empatije," pripomni Gibney v dokumentarcu, ki ga promovira s sloganom: "Drzen. Briljanten. Brutalen."

V svojem filmu Gibney kombinira arhivske posnetke Jobsa z intervjuji, ki jih je opravil z Applovimi delavci, novinarji in portretirančevimi prijatelji. Podjetje Apple in Jobsova vdova Laurene sta zavrnila sodelovanje.

Kako se je rodil kult Jobsa?
Njegov namen ni bil, da bi Jobsa, čigar smrt je leta 2011 odmevala kot slovo kakega rockzvezdnika, prikazal kot zlobca, zatrjuje režiser. "K snemanju filma me je pritegnilo vprašanje, zakaj je toliko ljudi, ki niso vedeli, kdo je Steve Jobs, jokalo ob njegovi smrti."

Podjetje Apple ima določene lastnosti, ki ga približujejo kultu, in predvsem to se je Gibneyu zdelo zanimivo. "Lojalnost temu človeku in njegovim izdelkom je tako vseobsegajoča, da se ne tolerira nobena kritika. Kako je prišlo do tega? Zakaj ne smemo debatirati o tem, kako grozljivo malo so plačani delavci na Kitajskem ... in obenem občudovati določenih plati Applovih izdelkov?"

"Obstaja neka potreba po poveličevanju vsega tega na način, ki zavrača kakršno koli kritiko; vse skupaj na trenutke meji na religiozen zanos," komentira Gibney. Če bi imel priložnost, Jobsa vprašati eno samo stvar, bi ga vprašal naslednje: "Polna usta je imel vrednot, Applovih vrednot. Jaz pa bi ga vprašal: 'Kakšne so tvoje vrednote? Na to bi ga rad slišal odgovoriti neposredno in iskreno."

Le malo po Gibneyjevem dokumentarcu, že oktobra letos, v kinematografe prihaja tudi igrani celovečerec, v katerem bo Steva Jobsa igral Michael Fassbender. Film Dannyja Boyla je - vsaj po prvem napovedniku sodeč - videti precej obetavno.