Mojca Fatur je za vlogo v tem filmu prejela vesno za najboljšo žensko vlogo, prepričala pa je tudi žirante za Stopovo nagrado za igralko oziroma igralca leta. Foto: RTV SLO
Mojca Fatur je za vlogo v tem filmu prejela vesno za najboljšo žensko vlogo, prepričala pa je tudi žirante za Stopovo nagrado za igralko oziroma igralca leta. Foto: RTV SLO
Miha Knific
Miha Knific (1976) je režiral številne kratke filme, televizijske oglase in videospote. Ukvarja se predvsem s človeškimi zgodbami, v svojih filmih raziskuje ekstremne situacije, kjer ga zanima predvsem svoboda, ki jo takšne situacije ustvarijo. Foto: RTV SLO

Film bo tako svojo mednarodno festivalsko pot začel na festivalu v Belgiji, ki poteka med 19. in 26. februarjem. Uvrščen je v sekcijo European Competition, namenjeno prvencem režiserjev, za katere komisija meni, da bodo postali ključni avtorji v kinematografiji prihodnosti.

Zgodba o nepredvidljivosti ljubezni
Simon se med obnovo stanovanja, v katerem živi z dolgoletno partnerico, raje kot k njenim staršem odpravi na obalo, k prijatelju iz mladosti. Potovanje iz ustaljenih okvirov, ki je hkrati tudi priložnost za zabavo in plačane poletne počitnice, se ob naključnem srečanju z ljubeznijo iz študentskih let spremeni v vrtoglavo zaporedje nepričakovanih dogodkov. Simonu vdor preteklosti v sedanjost spremeni čustvena razmerja in s tem življenje, oživljanje mladostne ljubezni postavi pod vprašaj njegovo začrtano pot v prihodnost.

Štiri stvari, ki sem jih hotel početi s tabo je večplastna zgodba o partnerskih odnosih v generaciji današnjih petintridesetletnikov, ki obenem odslikava širše družbene razmere. Gre pa tudi za zgodbo o sklepanju nepravih ljubezenskih kompromisov ... In tako se geslo filma glasi: "Ko dobiš drugo priložnost, se ti vse, kar poznaš, obrne na glavo."

"Želel sem narediti film o neokrnjeni ljubezni, neumni, brezglavi, strastni, pravi ljubezni - ljubezni, ki je večja kot življenje, in o generaciji, ki se trudi izživeti mladost ter ne bo nikdar zares odrasla. Pa tudi film o tem, da je laž vedno manjša od resnice in da ji ne gre zameriti," je o svojem celovečernem prvencu povedal Knific.

V glavnih vlogah nastopajo Klemen Novak (Simon), Mojca Fatur (Maja), Iva Krajnc (Urša) in Marko Mandić (Dragan). Scenarij poleg Knifica podpisuje še Žiga Valetič, direktor fotografije pa je Aljoša Korenčan.