Film Big River Man režiserja Johna Maringouina ni le promocija plavalca, ampak predstavlja tudi plavalčeve starejše podvige ter opozarja na onesnaženost velikih rek, kot so Donava, Jangce, Misisipi. Foto:
Film Big River Man režiserja Johna Maringouina ni le promocija plavalca, ampak predstavlja tudi plavalčeve starejše podvige ter opozarja na onesnaženost velikih rek, kot so Donava, Jangce, Misisipi. Foto:
Lee Daniels
Lee Daniels je za film Push prejel prvo nagrado žirije in občinstva v kategoriji 16 ameriških igranih filmov. Foto: EPA

Film Big River Man, ki ga je posnel režiser John Maringouin, je tako dobitnik ene od 30 nagrad, podeljenih na festivalu neodvisnega filma, ki vsako leto poteka v Park Cityju. Po besedah glavnega protagonista filma o ultramaratonskem plavalcu je film tudi sicer pri ameriških medijih na samem festivalu zbudil precej zanimanja, všeč pa naj bi bil tudi ustanovitelju festivala, režiserju in igralcu Robertu Redfordu.

Občinstvo zadovoljno zapuščalo dvorane
Kot smo že poročali, film osvetljuje predvsem Strelovo spopadanje s tokovi Amazonke, hkrati pa ima tudi močan okoljevarstveni poudarek. Premiero filma sta si v Park Cityju ogledala vršilka dolžnosti slovenske veleposlanice v ZDA Miriam Možgan in evropski poslanec Lojze Peterle. Dokumentarec je na festivalu, ki je potekal med 15. in 25. januarjem, požel tudi pozitivne odzive občinstva in kritikov. Na festivalu so zanj rezervirali tri termine.

Film je zasnovan kot pripoved Strelovega sina Boruta, ki predstavi očetovo zgodbo. Poleg Maringouina je pri njegovem nastanku sodelovala sorežiserka Molly Lynch, izvršni producenti Olivia Newton John, John Easterling in Mickey Cottrel ter producenti Maria Florio, Lyncheva, Kevin Ragsdale in Molly Hassell. V dokumentarcu pa nastopajo Martin in Borut Strel, Matt Mohlke, Alfredo Chavez in Mattea de Leonni Stanonik.

Dokumentarec o podvigih Martina Strela, pri katerem je ameriške medije presenetil predvsem kontrast med plavalčevim življenjskim slogom in njegovimi dosežki, je bil eden od 218 filmov, ki so jih za festivalski program izbrali med 3.000 prijavljenimi.

Ostali nagrajenci
Glavno nagrado festivala so podelili filmu Push režiserja Leeja Danielsa, zgodbi o dekletu iz Harlema, ki se skuša prebiti iz težav. Sicer pa je med ameriškimi dokumentarci nagrado žirije prejel film režiserke Ondi Timoner We Live in Public. Nagrado občinstva je prejel dokumentarec The Cove. Več o nagrajencih najdete tukaj.

M. K.