Seveda je dejanska zmaga Transformerjev na Oskarjih tako neverjeten scenarij, da trenutno še ni stavnice, ki bi sprejemala stave na film Michaela Baya. Foto: Kolosej
Seveda je dejanska zmaga Transformerjev na Oskarjih tako neverjeten scenarij, da trenutno še ni stavnice, ki bi sprejemala stave na film Michaela Baya. Foto: Kolosej
Bi se lahko filmu sreča pri nominacijah nasmehnila v kateri izmed tehničnih kategorij? Foto: Paramount Pictures

12 let suženj, Argo, Umetnik, Kraljev govor ... in Transformerji 4? Studio Paramount je najnovejšo izdajo svoje sage o orjaških robotih, ki se je začela kot podaljšan oglas za serijo igrač, dejansko začel promovirati kot kandidata za najvišje priznanje filmske industrije.

Studio Paramount Pictures je objavil, kot je v industriji to običajno, svoj seznam "priporočil" nagrade podeljujočim žirijam s tradicionalnim izveskom "For Your Consideration". Z njega lahko razberemo, da Dobe izumrtja ne priporočajo le za najboljši film, pač pa med drugim tudi za najboljšega režiserja (Michael Bay) in najboljši prirejeni scenarij (Ehren Kruger). Predlaganje "popkorn" filmov samo po sebi seveda ni nič neobičajnega - letos se denimo tako promovira komedija Kako ne umreti na Divjem Zahodu, a pri drugih filmih res samo v tehničnih kategorijah ali pa v kategoriji najboljše pesmi.

Filmska recenzija: Transformerji - doba izumrtja


V katero smer se nagibajo oskarji?

Oskarji so v zabavni industriji pogosto tarča kritik, ker na koncu za najvišje nagrade praviloma izberejo filme, ki so se (v globalnih merilih) v kinematografih precej slabo odrezali. Očitno je, da se trudijo to spremeniti in vsaj zadnja leta med nominirance vključujejo več naslovov, ki so čez leto pritegnili tudi "povprečnega obiskovalca", a gotovo je še vseeno prezgodaj, da bi si Michael Bay že lahko obetal oskarja.

Ostaja pa vprašanje: ali bodo oskarji prihodnosti merilo kakovosti, brez zunanjih okoliščin, ali pa nekakšen presek umetniške vrednosti in komercialnega uspeha? (Transformerji 4 so bili kljub večinoma negativnim kritikam precejšen finančni uspeh: po vsem svetu so zaslužili več kot milijardo dolarjev.)

Nominacije za oskarje bodo razglašene čez dober mesec dni, 15. januarja, kipce pa bodo v Los Angelesu podelili 22. februarja; prireditev bo vodil Neil Patrick Harris.