Tibet ni bil vedno v osami. Foto: EPA
Tibet ni bil vedno v osami. Foto: EPA
Kitajska okupacija
Od kitajske okupacije je Tibet v osami. Foto: EPA
Robert Redford
Zaščitni znak festivala Sundance je Robert Redford. Foto: EPA

Film si je bilo mogoče ogledati na enkratni projekciji, ki je bila del posebnega sklopa Predpremiera samo za domačine, drugi ljubitelji filmske umetnosti pa ga bodo lahko videli na zdaj že priznanem filmskem festivalu Sundance, kjer bo film doživel svojo severnoameriško premiero. Gre za projekt režiserja Luca Schaedlerja, ki skozi zgodbo o izjemnem človeku predstavlja Tibet v povsem novi luči.

Tibet ni bil vedno v osami
Zgodba se začne v prvi polovici dvajsetega stoletja, ko Tibet še ni bil pod kitajsko okupacijo, v njem pa sta vladala globok verski konservatizem in prepričanje o pravilnosti izolacionizma. Gendun Choepehel je bil tibetanski budistični menih, ki je leta 1934 zapustil redovniško življenje in se v prepričanju, da je za Tibet nujna in celo moralna obveza biti vpleten v sodobni svet, podal na popotovanja po Tibetu, Indiji in Šrilanki. Tam je proučeval zgodovino Tibeta in povezanost drugih držav z njim, s čimer je želel izpostaviti, da v zgodovini Tibet ni bil umaknjen v osamo.

Choepehel je odkril vrsto skoraj pozabljenih tekstov, ki so dokazovali, da sta bila v preteklosti Tibet in Kitajska vojaško povezana, v Indiji je izdajal časopis za tibetansko diasporo, s svojim aktivizmom pa si je tudi zapečatil usodo, saj so ga kitajske oblasti preganjale in ga kasneje obsodile na zaporno kazen.

Spretno krmarjenje med sedanjostjo in preteklostjo
Dokumentarni film prikazuje veliko zgodovinskega gradiva, ki do zdaj širši javnosti še nikoli ni bilo prikazano, vendar pa se ne zadržuje le v preteklosti, saj režiser spretno krmari med tradicijo in sodobnostjo. Tako arhivski posnetki karavan in samostanov delujejo kot nasprotje posnetkom diskotek in sodobnih avtocest v Lhasi. Film ponuja vpogled v državo, katere dogodkov polna preteklost se lomi v nasprotjih, ki se porajajo v vsakodnevnem življenju, obenem pa je tudi zgodba o človeku, ki je zapustil svoj dom, da bi našel nekaj, kar bi tradicionalni Tibet osvobodilo konservativne rigidnosti.

Festival Sundance, ki je znan tudi po tem, da je med njegovimi ustanovitelji Robert Redford, bo v Park Cityju potekal med 19. in 29. januarjem. Med filmi, ki se bodo potegovali za festivalske nagrade, pa bo tudi Jezni menih.