Julie Delpy je zaslovela z vlogami v romantičnih indie komedijah (Pred mrakom in Pred zoro), ki pa jih v zadnjih letih tudi sama več kot uspešno režira, piše zanje scenarije in v njih tudi igra. Foto:
Julie Delpy je zaslovela z vlogami v romantičnih indie komedijah (Pred mrakom in Pred zoro), ki pa jih v zadnjih letih tudi sama več kot uspešno režira, piše zanje scenarije in v njih tudi igra. Foto:
Liberal Arts
Tudi Josh Radnor je eden od tistih režiserjev, ki sami nastopijo v svojih filmih. V Liberal Arts je 35-letni, sveže samski, od svoje službe zdolgočaseni Jesse, ki se boji, da so njegovi najboljši dnevi že za njim. A pri tem seveda ne more vedeti, da bo vsak hip spoznal mlado študentko Zibby ...
Sundance
Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, a priteguje tudi vedno večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente. Večina filmov na festivalu še nima zagotovljene distribucije, zato v Park Cityju vsako leto potekajo več milijonov dolarjev težke bitke med neodvisnimi distributerji. Zanimanje je veliko predvsem za ameriške filme v tekmovalnem programu, ki pogosto postanejo uspešnice, denimo Precious, Naša mala mis, Na sledi očetu ali Blue Valentine. Foto: Reuters

Organizatorji festivala Sundance London, britanske različice ameriškega festivala z istim imenom, so razkrili nabor 14 filmov, ki jih bodo predvajali na prvi izdaji, med 26. in 29. aprilom.

Med drugimi so v program umestili komedijo režiserke Julie Delpy 2 Days in New York ter "road movie" režiserke So Yong Kim, For Ellen. Ellen iz naslova je deklica, za skrbništvo katere se poteguje falirani rockzvezdnik Joby (Paul Delano, ki se ga morda spominjate iz filmov Tekla bo kri in Naša mala mis), ki doslej ni bil kaj prida zavzet oče.
Z nevrotičnim Jackom se ni izšlo ...
Morda se spominjate tudi romantične komedije Two Days in Paris, v kateri je Delpyjeva igrala Marion, francosko fotografinjo v New Yorku, ki skuša z romantičnim koncem tedna v Parizu vrniti strast v svoje dveletno razmerje z Jackom (Adam Goldberg). Sicer simpatični film je na dan privlekel celo vrsto stereotipov o Američanih in Francozih: Jack je bil tako tipično glasen in aroganten Američan, ki noče jesti ničesar, kar ni ocvrt krompirček, ne spravi iz sebe niti besede v francoščini in je zgrožen nad evropskimi merili za higieno. No, v nadaljevanju, Two Days in New York, Marion ni več z njim: novi moški njenega življenja je Mingus (Chris Rock), katerega potrpljenje in živce preizkusi obisk celotne Marionine glasne francoske družine v New Yorku.
V programu festivala bodo tudi hip-hop drama Youssefa Delare in Michaela D. Olmosa z naslovom Filly Brown ter romantična drama Josha Radnorja Liberal Arts.

Nabor dokumentarcev bo med drugim vključeval film Finding North v režiji Lori Silverbush in Kristi Jacobson ter zmagovalni film letošnjega Sundancea v kategoriji dokumentarnih filmov The House I Live In v režiji Eugenea Jareckija. Film tehta finančni, človeški in družbeni davek vojne proti mamilom.
Festival Sundance je ustanovil oskarjevec, igralec, režiser in producent Robert Redford, ki je tako skušal pripomoči k promociji neodvisnega filma. Lani si je zamislil še angleško različico, da bi tako tudi v Londonu za nekaj dni zaživel delček ameriške kulture. Letošnji nabor po njegovih besedah sestavljajo izbrani filmi ameriške produkcije, ki se lotevajo univerzalnih tem.
Nagrajene "Zveri z juga"
Poleg dokumentarca The House I Live In je bil veliki zmagovalec letošnjega 28. Sundancea, ki je med 19. in 29. januarjem potekal v Park Cityju, še celovečerni film Beasts of the Southern Wild režiserja Benha Zeitlina. Zeitlinov prvenec je zgodba o neustrašni šestletnici z nenavadnim imenom, Hushpuppy, ki z očetom živi v majhni skupnosti Bogu za hrbtom.