Nicolas Cage na testiranjih za Supermanov kostum. Projekt je bil tik pred začetkom snemanja, ko so ga odpovedali. Foto: YouTube
Nicolas Cage na testiranjih za Supermanov kostum. Projekt je bil tik pred začetkom snemanja, ko so ga odpovedali. Foto: YouTube
Christopher Noan velja za prvega režiserja, ki je začel drzno raziskovati temno plat in globoke travme superjunaka (Batmana). Bi ga že v devetdesetih prehitel Tim Burton, če bi mu studio to omogočil?
Tim Burton
Ker je to Tim Burton, ne moremo biti prepričani, da vloge glavnega negativca ne bi odstopil Johnnyju Deppu ... Burton je sicer režiral dva filma o Batmanu (v letih 1989 in 1992). Foto: EPA

Režiser Dan Gilroy, ki trenutno promovira svoj režijski prvenec Nightcrawler - v njem Jake Gyllenhaal igra kriminalnega novinarja, ki začne brisati meje med zgodbami in lastnim življenjem -, je v intervjuju za blog IndieWire razkril nekaj podrobnosti o Supermanu, kot sta si ga pred leti zamislila s Timom Burtonom: njun protagonist bi bil odtujen, nesrečen posameznik, ki se niti ne zaveda, da je poslednji potomec Kriptona.

"Fasciniral me je Timov pristop, namreč to, da Jor-El svojemu sinu, preden ga je zaprl v tisto majhno vesoljsko ladjo, nikoli ni povedal, kdo je in od kod prihaja," je povedal Gilroy. "Ko ubogi mali Kal-El pristane za Zemlji, se mu tako niti malo ne dozdeva, od kod je. Njegov največji strah je, da je vesoljec."

"Na začetku našega filma bi Supermana videli pri psihiatru," razkriva scenarist. "Ne more se zavezati Lois, ker ne ve, kdo je in kaj se z njim dogaja. Upa, da ima samo nekakšno psihološko napako, zaradi katere ima nadnaravne sposobnosti, da pa je v bistvu kljub temu človek. A kaj kmalu, ko Lex Luthor odkrije ostanke vesoljske ladje, se mu posveti: 'O moj bog, vesoljec sem.' Bistvo je bilo v psihološki travmi tega spoznanja. Odlično se mi je zdelo!"

Film bi režiral Tim Burton, naslovno vlogo v njem pa bi odigral Nicolas Cage; projekt s takrat še delovnim naslovom Superman Lives bi moral v kinematografe priti leta 1998, a ga je studio Warner odlagal in dokončno zavrgel, ko se je Burton lotil mračne pravljice Sleepy Hollow.

Burton bi na vse skupaj najraje pozabil
Ekscentrični režiser na to poglavje svoje kariere nima najboljših spominov. "Pravzaprav sem stran vrgel eno leto," je nekoč izjavil. "In eno leto je dolg čas za delo z nekom, s katerim si v resnici ne želiš sodelovati." Pri tem je imel v mislih pregovorno odbitega producenta Jona Petersa.

Kaj je šlo torej v resnici narobe? "Medtem ko smo razvijali scenarij, je Warner denar izgubljal levo in desno," je v omenjenem intervjuju še izdal Gilroy. "Vsak velik film, ki so ga izdali, je bil polomija, in ko je nastopil trenutek, da bi morali podkrepiti svoje besede in podpreti naš film, niso imeli ne finančne sposobnosti in ne želje. Kar je škoda, ker bi Tim absolutno briljiral. In Nic Cage, o moj bog! Tako zelo pripravljen sem bil na nekaj takega. Pipico so nam zaprli v trenutku, ko smo že delali testiranja za kamero. Vse skupaj je bilo že zelo daleč."

Projekt Superman Lives je morda mrtev, a je prav zato dosega vse bolj mitološki status. Lani je režiser Jon Schnepp na Kickstarterju začel kampanjo za snemanje dokumentarca o zakulisju snemanja filma in o tem, zakaj je padel v vodo. Zbral je 115 tisoč dolarjev, film The Death of Superman Lives: What Happened? pa je napovedan za prihodnje leto.