V celovečernem prvencu Martina Turka ostarelega janeza izginotje sina Roberta prisili, da po mnogih letih pokliče starejšega sina Mateja. Kljub nerazrešenim sporom iz preteklosti se Matej odloči, da bo očetu pomagal in skupaj po Robertovi sledi odpotujeta v Italijo. Foto: Spletna stran filma
V celovečernem prvencu Martina Turka ostarelega janeza izginotje sina Roberta prisili, da po mnogih letih pokliče starejšega sina Mateja. Kljub nerazrešenim sporom iz preteklosti se Matej odloči, da bo očetu pomagal in skupaj po Robertovi sledi odpotujeta v Italijo. Foto: Spletna stran filma
S snemanja filma Šanghaj
Premiero Naberšnikovega Šanghaja bodo po Cannesu septembra gostili v Murski Soboti in nato v okviru EPK-ja v Mariboru, oktobra pa prihaja na redni spored kinematografov. Foto: Arsmedia
Mlada noč, Olmo Omerzu.
Ameriška filmska revija Hollywood Reporter je o filmu zapisala, da prinaša "prijetno zgodbo talentiranega mladega režiserja", spletni časopis Exberliner pa, da gre za dobro režiserjevo raziskovanje negativnega vpliva neodgovornih dejanj odraslih na mlade. Posebej v čast je mlademu režiserju verjetno tudi zapis na strani Berlin Kino File, kjer pišejo, da gre za močno predstavitev univerzalne človeške teme, ki spominja na mojstrovine Krzysztofa Kieslowskega. Foto: Arsmedia

Slovenski filmski center (SFC) bo na filmskem sejmu v Cannesu, ki je del mednarodnega filmskega festivala, letos že deveto leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo.

Filmi, pri katerih smo Slovenci sodelovali
Na sejmu bodo poleg menjenih dveh produkcij zavrteli tudi slovenske koprodukcije, ki so premiero doživele na Berlinalu: češko-slovenska koprodukcija Mlada noč slovenskega režiserja Olma Omerzuja in makedonsko-slovensko-nemška koprodukcija Ženska, ki si je otrla solzo režiserke Teone Mitevske.

Na sporedu bo še hrvaško-slovenski film Nočne ladje režiserja Igorja Mirkovića, kjer v eni izmed glavnih vlog nastopa legendarni slovenski igralec Radko Polič.

Sejem je del filmske meke v Cannesu
Filmski sejem bodo na 65. filmskem festivalu v Cannesu (ta bo potekal od 16. do 27. maja) pripravili že 53. leto zapored. Letos se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi tretjič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion), kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Cipra, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije.

Slovenski del paviljona bo tudi letos stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje že dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju in vzpostavljali vsakršne poslovne stike na področju filma, so sporočili s SFC-ja.

Mednarodno priznanje za producenta Izleta
Po nekaj letih je bil v Cannes povabljen tudi slovenski producent, ki bo sodeloval v projektu mreže European Film Promotion Producers on the Move. To je Aleš Pavlin iz produkcijske skupine Perfo film, ki je bil kot četrti slovenski producent izbran v skupino 25 perspektivnih producentov iz vse Evrope. "Producent na potezi" je postal, ker je njegov produkcijski celovečerni prvenec Izlet doživel odličen sprejem na pomembnih mednarodnih filmskih festivalih.

Na scenaristično razvojno delavnico Scripteast, namenjeno piscem iz srednje in vzhodne Evrope, se je med 12 projektov uvrstil projekt Eho scenarista in režiserja Blaža Kutina in koscenaristke Rolande Rebrek. Delavnica izbrane scenariste in projekte najprej predstavi v Berlinu, potem pa še v Cannesu, kjer nagradijo najboljšega.

Na platformi za kratki film Short Film Corner, kjer lahko avtorji predstavijo svoj film največjemu krogu ljudi z vsega sveta, ki jih zanima svetovni kratki film, bo Slovenijo zastopala mlada, neodvisna skupina Filmsko društvo Film Factory iz Maribora. Predstavila bo dva svoja najnovejša kratka filma.

Ob vsem omenjenem se bo 17. maja v paviljonu že tradicionalno predstavil Grossmanov fantastični festival filma in vina iz Ljutomera, ki bo zaznamoval slovenski dan.