Cvitkovič ima status uveljavljenega avtorja: njegovo komedijo bodo v Montrealu predvajali v isti sekciji kot nova filma Petra Greenawaya in Petra Mullana. Foto: Šiška Deluxe na Facebooku
Cvitkovič ima status uveljavljenega avtorja: njegovo komedijo bodo v Montrealu predvajali v isti sekciji kot nova filma Petra Greenawaya in Petra Mullana. Foto: Šiška Deluxe na Facebooku
Šiška Deluxe
Po filmu brez besed Arheo bo v Šiški Deluxe, obljublja Cvitkovič, tokrat veliko več govorjenja. Foto: Slovenski filmski center

Film bo predvajan v netekmovalni sekciji World Greats, ki je namenjena izkušenim filmskim ustvarjalcem. Filmski festival v Montrealu se začenja v četrtek, 27. avgusta, in bo trajal do 7. septembra.

Oktobra na rednem sporedu
Cvitkovičev film bo nato 15. septembra odprl 18. Festival slovenskega filma v Portorožu, za 29. oktober pa je napovedan začetek njegove distribucije po slovenskih kinematografih. Šiška Deluxe je nanizal tudi že druga vabila v tujino: oktobra ga bosta gostila festivala Let's CEE na Dunaju in Cineast v Luksemburgu, novembra Cottbus v Nemčiji in Cinedays v Skopju ter januarja Trst.
Šišenski start-up
V Cvitkovičevem filmu se trije prijatelji iz otroštva, ki se v svojih tridesetih preživljajo s priložnostnimi deli, nekega dne odločijo, da bodo skupaj odprli picerijo. Grenko-sladka komedija pripoveduje preprosto zgodbo o navadnih ljudeh, ki si želijo samo najti svojo pot in si ustvariti čim boljše življenje. Osrednja ideja za njihove posel se vrti okrog slogana "Pica, ki bo uresničila vse vaše želje!".

Film je nastal v produkciji Perfo in v koprodukciji češkega Evolution Films in makedonskega studia Kino Oko. Sofinancerji filma so Slovenski filmski center (SFC), Češki filmski fond in Makedonska filmska agencija. Posnet je bil tudi s pomočjo Filmskega studia Viba film.

V glavnih vlogah nastopijo Žiga Födransperg, David Furlan in Marko Miladinovič, ob njih pa še Jana Prepeluh, Marjuta Slamič, Aleksander Rusić, Marijana Brecelj, Peter Arsovski in drugi. Producenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof, direktor fotografije Jure Černec, skladatelj pa Aleksander Pešut - Schatzi.

Mednarodni filmski festival v Montrealu je edini tekmovalni filmski festival v Severni Ameriki, ki ga priznava FIAPF (Mednarodna federacija producentskih združenj).

Cvitkovič v izbrani družbi
Letos je v program World Greats uvrščenih 24 filmov: med vidnejšimi imeni režiserjev so Peter Greenaway, Peter Mullan, Ventura Pons, Ermanno Olmi, Cristina Comencini in Sergio Castellito. Cvitkovičev film bodo predvajali dvakrat, 3. in 6. septembra.

V tekmovalnem programu festivala bodo prikazali 26 filmov, v tekmovalnem programu prvencev pa 25 filmov. Med prvenci bodo prikazali tudi koprodukcijski film Naš vsakdan bosanske režiserke Ines Tanović, ki je bil premierno prikazan na pravkar končanem festivalu v Sarajevu.