Tarantino bodisi v zadnjem letu ni gledal nobenih evropskih filmov - ali mu pa preprosto niso bili všeč. Foto: EPA
Tarantino bodisi v zadnjem letu ni gledal nobenih evropskih filmov - ali mu pa preprosto niso bili všeč. Foto: EPA
" Ampak potem je na vrsti prizor z vlakom - neverjetno! Ko sem ga gledal, sem si mislil: Čakaj, to je ta film, o katerem vsi govorijo, da je 'sranje'? Resno?"
V sklepnem delu trilogije Richarda Linklaterja so ga najverjetneje prepričali dolgi dialogi. Foto: Kolosej

Celotno polemiko okrog tega, ali je Ben Affleck primerna izbira za novega Batmana ali ne, ki je ljubitelje stripov razvnela v zadnjih tednih, je Tarantino odpisal kot nepomembno - Batman se mu zdi pač dolgočasen - obenem pa je razložil, zakaj se mu Osamljeni jezdec, komedija z Divjega zahoda z Johnnyjem Deppom v glavni vlogi, ki so jo kritiki po vsem svetu enoglasno sesuli, zdi eden izmed najboljših filmov leta.

Morda najpresenetljiveje pri vsem skupaj pa je, da ni Tarantino na seznam vključil nobenega popolnoma obskurnega izdelka B-produkcije, ki so mu sicer tako pri srcu.

Najboljši filmi leta 2013 po izboru Quentina Tarantina (po abecednem redu) so:

1. Afternoon Delight (r. Jill Soloway)
2. Pred polnočjo (Before Midnight, r. Richard Linklater)
3. Otožna Jasmine (Blue Jasmine, r. Woody Allen)
4. Priklicano zlo (The Conjuring, r. James Wan)
5. Drinking Buddies (r. Joe Swanberg)
6. Frances Ha (r. Noah Baumbach)
7. Gravitacija (Gravity, r. Alfonso Cuarón)
8. Kick Ass 2 (r. Jeff Wadlow)
9. Osamljeni jezdec (The Lone Ranger, r. Gore Verbinski)
10. Konec je tu (This Is The End, r. Seth Rogen in Evan Goldberg)

Izvrsten predlog (za nazaj)
Pravzaprav mu sploh ni jasno, zakaj se ljudje razburjajo okrog tega ali onega igralca v vlogi Batmana, je Tarantino prostodušno izjavil v nedavnem intervjuju za francosko revijo Les Inrockuptibles. "Moram priznati, da v bistvu nimam mnenja. Zakaj? Ker Batman ni zelo zanimiv lik. Za katerega koli igralca. Preprosto ni veliko materiala za interpretacijo. Mislim, da se je najbolje odrezal Michael Keaton, Benu Afflecku pa želim vso srečo. Veste, kdo bi bil super Batman? Alec Baldwin v osemdesetih."

Ste videli prizor z vlakom?
Tarantino je znan po svojih nekonvencionalnih rangiranjih "naj" filmov, a letos je le redko koga prepričal izborom Disneyjeve reinterpretacije klasične zgodbe o Osamljenem jezdecu, najbrž največjo visokoproračunsko finančno polomijo letošnjega leta. "Prvih 45 minut je fantastičnih," je navdušen režiser Steklih psov in Šunda, "naslednjih 45 pa rahlo uspavalnih. Napaka je bila, da so negativce razdelili v dve skupini; predolgo je treba razlagati in nikogar zares ne zanima. Ampak potem je na vrsti prizor z vlakom - neverjetno! Ko sem ga gledal, sem si mislil: Čakaj, to je ta film, o katerem vsi govorijo, da je 'sranje'? Resno?"

Tarantino, ki lani svojega seznama - verjetno zato, ker bi na sam vrh uvrstil svojega Djanga brez okov - ni objavil, je bil leta 2010 na primer navdušen nad eklektično mešanico (Svet igrač 3, Kako izuriti svojega zmaja in Zlatolaska na eni, Družabno omrežje in Pravi pogum na drugi strani), leta 2011 pa je stavil na Zmagovalca (Moneyball), Vzpon Planeta opic in Tri mušketirje, medtem ko je Drive Nicolasa Windinga Refna zajedljivo odpisal kot "lep poskus".